COVID-19 poate duce la micşorarea creierului şi la pierderi de memorie, arată un nou studiu

COVID-19 poate duce la micşorarea creierului şi la pierderi de memorie, arată un nou studiu

Un studiu realizat de cercetătorii britanici a relevat faptul că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot suferi pierderi de memorie. De asemenea, un alt efect secundar al bolii ar putea fi şi cel al micşorării creierului.

Potrivit studiului realizat de Universitatea Oxford şi citat de RADOR, COVID-19 poate determina creierul să se micşoreze, reduce materia cenuşie în anumite regiuni care controlează emoţiile şi memoria şi afectează zonele care controlează simţul mirosului. Aceste efecte pot fi observate chiar şi în cazul persoanelor care nu au fost spitalizate.

„Există dovezi puternice care atestă anormalităţi cerebrale în COVID-19”, au afirmat autorii studiului.

Chiar şi în cazurile uşoare de COVID-19, participanţii la cercetare au manifestat „diminuarea funcţiei executive” responsabile pentru concentrare şi organizare şi, în medie, micşorarea creierului cu 0,2% – 2%.

Studiul a fost publicat în revista „Nature” şi s-a bazat pe analiza a aproape 800 de participanţi, cu vârste cuprinse între 51 şi 81 de ani. Acestora le-au fost efectuate câte două scanări cerebrale, iar aproape jumătate dintre participanţi au avut COVID-19 între cele două scanări.

Studiul a fost realizat când tulpina Alpha era dominantă în Marea Britanie şi este puţin probabil să includă vreo persoană infectată cu Delta.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt