Controalele la frontierele interne trebuie să fie limitate la şase luni, aminteşte CJUE

Controalele la frontierele interne trebuie să fie limitate la şase luni, aminteşte CJUE

Controalele la frontierele interne din spaţiul Schengen introduse de statele membre nu trebuie să depăşească o durată de şase luni, a reamintit marţi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), informează AFP.

CJUE a fost sesizată în cadrul unui caz ridicat de o jurisdicţie austriacă, în urma unei plângeri depuse de un reclamant care a fost nevoit să plătească o amendă pentru refuzul său de a prezenta paşaportul în timpul unui control în Austria la frontiera cu Slovenia.

''Codul frontierelor Schengen îi permite unui stat membru, în caz de ameninţare gravă pentru ordinea sa publică sau securitatea sa internă, să reintroducă temporar un control la frontierele sale cu alte state membre'', dar ''o asemenea măsură, inclusiv toate eventualele prelungiri, nu poate depăşi o durată totală maximală de şase luni'', arată CJUE.

Curtea precizează că ''statul membru poate aplica din nou o astfel de măsură, chiar în mod direct după încheierea perioadei de şase luni, în contextul în care se confruntă cu o nouă ameninţare gravă care îi afectează ordinea publică ori securitatea internă, perioadă care este distinctă de cea identificată iniţial''.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt