Consum mic, facturi mari

Consum mic, facturi mari

Românii ar trebui să investească în centrale termice şi electrocasnice noi pentru a reduce consumul de energie. E sfatul ministrului Virgil Popescu. Centralele termice eficiente energetic consumă cu până la 20% mai puţin. Însă oamenii ar trebui să aibă câteva mii de lei de cheltuială acum pentru a avea facturi mai mici peste câteva luni. Consumatorii se plâng că oricum facturile sunt mari şi acum, având în vedere faptul că au un consum mic şi nici nu prea stau pe acasă.

6.000 de lei. Atât are de plătit filosoful Mihai Şora pentru factura la energie electrică. Asta în condiţiile în care, spune el, nu are electrocansice care consumă mult. Pe pagina sa de Facebook, filosoful a scris că a consumat 161 de kilowaţi în două luni, aşa că acum a cerut sfatul internauţilor legat de paşii pe care va trebui să îi urmeze. Cel mai probabil este o greşeală şi trebuie să facă o sesizare, l-au sfătuit urmăritorii săi.

Numai că românii spun că, deşi preţurile au fost plafonate, facturile la energie electrică sunt totuşi mari pentru cât consumă. Cum iarna se anunţă a fi una grea, cei mai mulţi se tem de facturile mari ce vor urma, mai ales că şi consumul va creşte.

În timp ce oamenii se tem de facturile mari şi nu ştiu ce să mai facă pentru a reduce consumul, ministrul Energiei spune că există soluţii, dar cu costuri ridicate: să schimbăm centrala veche cu una eficientă energetic şi la fel să facem şi cu electrocasnicele şi să trecem la becurile economice.

Costul unei centrale eficiente energetic ajunge şi la 7.000 de lei. Aşa că, acum statul vrea să vină în ajutorul celor care se încălzesc cu ajutorul lemnelor. Ministerul Mediului lucrează deja la un act normativ prin care preţul lemnului pentru încălzire să fie plafonat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt