Consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, susţine şi şeful spionilor britanici

Consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, susţine şi şeful spionilor britanici

După ce miercuri un înalt responsabil american neidentificat a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin este prost informat despre desfăşurarea războiului în Ucraina întrucât consilierii săi se tem să-i dezvăluie pierderile militare şi economice suferite de Rusia, şeful spionilor britanici a venit cu o remarcă similară, în cursul unei vizite în Australia, relatează joi PA Media şi dpa.

Consilierilor lui Putin le este frică să-i spună adevărul despre progresele invaziei din Ucraina, dar amploarea "erorilor de judecată" ale liderului rus trebuie să-i fie "limpede ca cristalul" regimului pe care îl conduce, a spus Jeremy Fleming, directorul GCHQ (Agenţia britanică de supraveghere a comunicaţiilor), într-o rară luare de poziţie publică.

Potrivit acestuia, Putin "s-a înşelat masiv" în estimarea situaţiei. El a avertizat totodată China să nu devină "aliniată prea îndeaproape" Kremlinului.

"Este clar că (Putin) a estimat greşit rezistenţa poporului ucrainean. A subestimat forţa coalizării generate de acţiunile lui şi consecinţele economice ale sancţiunilor împotriva regimului şi a supraestimat capacitatea armatei sale de a-şi asigura o victorie rapidă", a susţinut Fleming.

"Am văzut soldaţi ruşi - slab înarmaţi şi slab pregătiţi moral - refuzând să îndeplinească ordine, sabotându-şi propriile echipamente şi chiar doborându-şi accidental propriile aeronave. (...) Şi chiar dacă după aprecierea noastră consilierii lui Putin se tem să-i spună adevărul, ceea ce se întâmplă de fapt şi amploarea acestor erori de judecată trebuie să-i fie limpede ca cristalul regimului său", a continuat el.

"A devenit războiul lui personal, costul fiind plătit de oameni nevinovaţi din Ucraina şi în măsură tot mai mare şi de ruşii de rând", a conchis directorul GCHQ.

Jeremy Fleming a asigurat în acelaşi timp în intervenţia sa la Universitatea Naţională Australiană din Canberra că aliaţii occidentali divulgă "informaţii strict secrete" pentru a câştiga războiul informaţional al lui Putin şi în paralel acţionează împotriva ameninţărilor informatice.

Oficialul britanic a mai spus, referitor la China, că interesele pe termen lung ale acesteia nu vor avea de câştigat dintr-o alianţă cu un lider care ignoră "intenţionat şi ilegal" "regulamentul rutier" internaţional.

Sursa: Agerpres

Afla mai multe despreadevarconsilierifricaputin
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt