CONAF avertizează asupra riscurilor ascunse în creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii

CONAF avertizează asupra riscurilor ascunse în creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) atrage atenţia asupra riscurilor ascunse în creşterea ROBOR: scumpirea creditelor, înăsprirea creditării şi reducerea cererii.

Într-un comunicat remis luni AGERPRES, CONAF avertizează asupra riscurilor provocate firmelor mici şi mijlocii de creşterea dobânzilor bancare. Potrivit sursei citate, creşterea costurilor creditării este un risc evident şi de neevitat, însă firmele mici şi mijlocii se pot aştepta la înăsprirea condiţiilor de creditare şi, în consecinţă, la scăderea cererii de mărfuri şi servicii din partea populaţiei. Intensificarea inflaţiei peste prognozele iniţiale a determinat banca centrală să majoreze dobânda cheie cu 0,75%, până la 3,75% - un semnal puternic de scumpire a creditării pentru firme şi populaţie.

Un alt element important este evoluţia ratei dobânzii facilităţii de credit, care a urcat la 4,75% şi care arată costurile la care BNR împrumută băncile ce au nevoie de lichidităţi. Dacă băncile se împrumută de la BNR cu 4,75% pe termen scurt, atunci în piaţa financiară dobânzile la care se împrumută între ele vor fi, evident, mai mari.

ROBOR, indice care descrie dobânzile la care se împrumută cu lei băncile între ele, îşi menţine ritmul de creştere. Indicele ROBOR pentru împrumuturile pe trei luni a debutat săptămâna trecută în urcare până la 5,52% şi a continuat să crească până la 5,71%, la finalul săptămânii. Indicele ROBOR la 6 luni a avut aceeaşi traiectorie de creştere săptămâna trecută: a debutat la 5,71%, iar vineri, 20 mai, se apropia de 6%, urcând până la 5,95%.

"Faţă de începutul anului, creşterea indicilor ROBOR este accentuată, reflectând aproape o dublare a costurilor creditării. La începutul anului, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%. Cu alte cuvinte, ne-am întors la costurile creditării din 2013, lăsând în urmă o perioadă de ieftinire relativă a acestora", a observat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt