Competențe noi la Bacalaureat. Ministru nou, legi noi - Prima News

Competențe noi la Bacalaureat. Ministru nou, legi noi

Legile Educației în varianta Deca vin cu noi modificări! Dacă propunerile vor trece, orice liceu va putea organiza examen separat de admitere. Și Bacalaureatul va suferi modificări. Absolvenții de liceu ar urma să își dovedească competențele la două limbi de circulație internațională, în loc de una. Totodată, s-ar putea introduce o probă suplimentară de competențe.

Ministru nou, idei noi. După ce Sorin Cîmpeanu a venit cu o serie de modificări, unele controversate, legile au fost refăcute în mandatul Ligiei Deca. Absolvenții de liceu nu vor mai da o singură probă scrisă la toate disciplinele, așa cum își dorea fostul ministru.

Noutățile față de structura actuală a examenului privesc doar probele de evaluare a competențelor. Astfel, dacă propunerile vor trece, liceenii ar urma să demonstreze că știu două limbi de circulație internațională. Totodată cei de la uman ar urma să susțină o probă scrisă pentru evaluarea competențelor la matematică. Iar cei de la real vor trebui să aleagă o știință umanistă. Aceste probe nu vor fi luate în calcul la nota finală.

Nu la fel de bine este privită ideea ca orice liceu să poată organiza examen separat de admitere, pe lângă Evaluarea Națională. Consiliul Național al Elevilor nu e de acord. Reprezențanții elevilor spun și că astfel s-ar ajunge la un mediu toxic de învățare și ar crește numărul meditațiilor.

Concursul de admitere va putea fi organizat, potrivit propunerii, pentru cel mult 90% din locurile existente la un liceu, 10% urmând să fie ocupate prin repartizare pe computer, ca în prezent. Decizia de a organiza sau nu un examen separat ar urma să aparțină liceelor. Presiunea, cred specialiștii, vine din partea colegiilor naționale.

Legile Educației ar urma să intre în dezbatere în Parlamentului după 15 februarie. Dacă modificările vor trece, primii elevii care vor da examen separat de admitere sunt cei care vor termina clasa a VIII-a în 2028.

Total
1
Shares
Total
1
Share