Comoara de sub teatru - Prima News

Comoara de sub teatru

Descoperire impresionantă la Constanța: zidul cetății Tomis a fost găsit distrus și îngropat sub foaierul Teatrului Fantasio. Constructorii de-acum un secol au turnat fundația peste vestigiile milenare, din epoca Imperiului Roman. Acum, arheologii caută soluții să-l scoată la lumină și să-l redea vizitatorilor.

Teatrul Fantasio a fost ridicat în anul 1927 de un filantrop constănțean de origine greacă. Constructorii nu au tinut însă cont de vechiul zid roman. Au găsit locurile bune pentru fundație și s-au apucat de treabă.

Când muncitorii au decopertat podeaua teatrului, bucată cu bucată, surprizele au început să iasă la lumină. În zidul antic au îngropat resturi din antica cetate greacă, Tomis.

Fostul zid de incintă are o lungime 5-6 metri, dar nu s-a păstrat integral. A fost distrus în mare parte, de construcția teatrului. Sunt doar bucăți, pentru că el a fost spart în timpul construcției teatrului, însă se ține bine.

De-a lungul timpului, din zidul de incintă al Cetății Tomis a fost luată foarte multă piatră, astfel că arheologii nu au găsit o construcție intactă. El este reconstituit pe baza șanțului ale cărui urme se văd pe porțiunile pe care zidul nu mai există

Total
0
Shares
Total
0
Share