Comoara de sub teatru

Comoara de sub teatru

Descoperire impresionantă la Constanţa: zidul cetăţii Tomis a fost găsit distrus şi îngropat sub foaierul Teatrului Fantasio. Constructorii de-acum un secol au turnat fundaţia peste vestigiile milenare, din epoca Imperiului Roman. Acum, arheologii caută soluţii să-l scoată la lumină şi să-l redea vizitatorilor.

Teatrul Fantasio a fost ridicat în anul 1927 de un filantrop constănţean de origine greacă. Constructorii nu au tinut însă cont de vechiul zid roman. Au găsit locurile bune pentru fundaţie şi s-au apucat de treabă.

Când muncitorii au decopertat podeaua teatrului, bucată cu bucată, surprizele au început să iasă la lumină. În zidul antic au îngropat resturi din antica cetate greacă, Tomis.

Fostul zid de incintă are o lungime 5-6 metri, dar nu s-a păstrat integral. A fost distrus în mare parte, de construcţia teatrului. Sunt doar bucăţi, pentru că el a fost spart în timpul construcţiei teatrului, însă se ţine bine.

De-a lungul timpului, din zidul de incintă al Cetăţii Tomis a fost luată foarte multă piatră, astfel că arheologii nu au găsit o construcţie intactă. El este reconstituit pe baza şanţului ale cărui urme se văd pe porţiunile pe care zidul nu mai există

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt