Comisia Europeană aprobă fonduri de urgenţă pentru Lituania, confruntată cu valul de migranţi veniţi dinspre Belarus

Comisia Europeană aprobă fonduri de urgenţă pentru Lituania, confruntată cu valul de migranţi veniţi dinspre Belarus

În timp ce la graniţa dintre Lituania şi Belarus cresc tensiunile generate de valul de migranţi, Comisia Europeană a anunţat miercuri eliberarea pentru Lituania a sumei de 36,7 milioane de euro din fondul blocului comunitar pentru integrare, azil şi migraţie, relatează Reuters.

Banii sunt destinaţi acoperirii costurilor cu cazarea, asistenţa medicală, camerele de carantină, mâncarea şi îmbrăcămintea pentru migranţii ilegali care intră în Lituania dinspre Belarus. Fondurile vor fi folosite şi pentru finanţarea echipelor de specialişti însărcinate cu identificarea victimelor traficului cu fiinţe umane.

Un număr neobişnuit de mare de migranţi au trecut în ultimele săptămâni graniţa dintre Belarus şi Lituania, în ceea ce guvernul de la Vilnius şi Comisia Europeană consideră a fi un ''război hibrid'' dus de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ca represalii faţă de sancţiunile europene.

Lituania a declarat luna trecută stare de urgenţă şi parlamentul de la Vilnius a aprobat marţi ridicarea unui gard de 679 de kilometri de-a lungul frontierei cu Belarusul, construcţie deja începută şi care ar trebui finalizată în câteva luni.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt