Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa: Altă generaţie de matematicieni

Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa: Altă generaţie de matematicieni

În pline frămîntări ale personalului din domeniul învăţămîntului, la Constanţa, profesorii şi tinerii matematicieni de vocaţie s-au reunit la cea de-a XXII-a ediţie a concursului de matematică Nicolae N. Mihăileanu. Organizat într-o operaţiune de veritabil mecenat cu sprijinul COMVEX SA şi al Fundaţiei Alumni, concursul de matematică de la Constanţa a reunit 200 de elevi din mai multe judeţe ale ţării.

Concursul de matematică N. N. Mihăileanu a fost organizat pentru prima dată acum mai bine de două decenii, cu scopul de a promova şi dezvolta interesul pentru matematică printre elevi. De-a lungul anilor, concursul a devenit o tradiţie prestigioasă, atrăgând tot mai mulţi participanţi dornici să-şi măsoare abilităţile şi să-şi demonstreze creativitatea matematică. Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanţa este gazda acestui concurs, aflat la cea de a XXII-a ediţie, şi organizată în parteneriat cu Alianţa Colegiilor Centenare din România, punând la dispoziţie facilităţile şi expertiza necesare pentru desfăşurarea evenimentului.

Concursul este numit în onoarea profesorului Nicolae N. Mihăileanu, unul dintre cei mai apreciaţi şi influenţi dascăli de matematică din România. Profesorul N. N. Mihăileanu s-a născut la 28 noiembrie 1912, la Constanţa, unde a urmat clasele primare şi liceul Mircea cel Bătrân. Îşi ia licenţa în matematică la Universitatea din Bucureşti, în 1935, fiind apoi profesor la licee din Arad, Mănăstirea Dealu, Bucureşti, până în 1948. Este, apoi, chemat la Institutul Politehnic Bucureşti. Doctor în matematici din 1949, cu teza Obiecte geometrice în geometria diferenţială. A fost un profesor minunat. Cărţile sale ne vorbesc şi astăzi într-un limbaj modern despre geometria neeuclidiană sintetică şi diferenţială, despre geometria proiectivă, despre istoria matematicii.

Concursul reuneşte în fiecare an aproape 200 de elevi iubitori de matematică, mulţi dintre ei olimpici de nivel naţional, din multe colţuri ale ţării: Bucureşti, Craiova, Piteşti, Galaţi şi se bucură de sprijinul Fundaţiei Alumni şi a unor importanţi absolvenţi ai colegiului. Un sprijin financiar substanţial este acordat de SC. COMVEX S.A.

Sîmbătă, 27 mai, în aula Colegiului Naţional Mircea cel Bătrîn a fost încununat cîştigătorul ediţiei din acest an. El a fost desemnat în persoana elevului Cezar Alexandru Tulceanu din clasa a XII-a a Liceului Internaţional de informatică din Constanţa. Într-o festivitate emoţionantă, prof. dr. Vasile Nicoară, directorul liceului, şi Viorel Panait (directorul general COMVEX) au înmînat premii şi diplome pentru elevii: Maria Gorgan – cl-VII (Bucureşti ), George Tega – cl VIII (Constanţa), Ştefan Gobej – cl IX (Curtea de Argeş ), Alex Chirculescu (Constanţa) cl X-a, Elena Mark – cl XI (Bucureşti) şi pentru clasa a XII-a, cîştigătorul marelui premiu, Cezar Alexandru Tulceanu (Constanţa). Numai din raţiuni de spaţiu lipsesc din enumerare şi alţi performeri, deşi ei vor rămîne menţionaţi în istoria concursului menit să propună primele nume de viitori mari matematicieni ai României.

Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa împlineşte 127 de ani şi a dat culturii şi ştiinţei din România personlităţi prim rang, de talie internaţională, şi un număr impresionat de academicieni, cercetători celebri şi profesori universitari de mare prestigiu. Colegiul Naţional Mircea Cel Bătrîn este o referinţă în biografiile lui Ion Jalea, Lucian Grigorescu, Petre F Frangopol, Traian Gomoiu, Ion Marin Sadoveanu, Virgil Teodorescu, Pavel Chihaia, Paul Bran, Alexandru Pesamosca şi mulţi alţii.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt