Ciuhodaru: Nu ştiu pentru cine e o surpriză că sunt gripe în ianuarie-februarie

Ciuhodaru: Nu ştiu pentru cine e o surpriză că sunt gripe în ianuarie-februarie

Medicii consideră că izbucnirea violentă a gripei după o perioadă de restricţie şi pandemie este normală, pentru că a scăzut foarte mult imunitatea colectivă, în urma restricţiilor din pandemie.

De exemplu, la ultima gripă din 2020, aveam 70.000 de cazuri, mult mai multe decât avem acum, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, medic primar în medicina de urgenţă, la Prima News. „Nu ştiu pentru cine e o surpriză că sunt gripe în ianuarie-februarie, mai ales după izolarea în casă şi pierderea memoriei imunologice a organismului”, a spus Ciuhodaru.

Specialistul a atras atenţia asupra automedicaţiei şi a riscurilor pe care le prespune. „Românii iau antibioticele ca pe bomboane, iar zece doze de paracetamol pot fi fatale”, a atras atenţai Ciuhodaru, care a insistat că educaţia sanitară este foarte importantă, pentru că „educaţia bate medicaţia”.

„Să nu ne ducem la farmacie ca la supermarket, să cumpărăm doar medicamentele de care avem nevoie”, a spus, la rândul său medicul infecţionist Carmen Dorobăţ. Ea a subliniat că ar fi de dorit ca cei cu simptome să se izoleze, atât pentru a evita complicaţiile la gripă, cât şi pentru a nu-i contamina pe alţii.

Diferenţa dintre răceală şi gripă o face starea generală – simptomele sunt mult mai accentuate la gripă şi presupun dureri musculare şi durere de cap, a explicat medicul de familie Gindrovel Dumitra. „Practic pacientul are aceeaşi senzaţie că a fost lovit de tren sau că a fost bătut cu ciocanul”, a adăugat medicul.

Specialiştii au precizat că măsurile de protecţie în cazul gripei sunt aceleaşi ca la coronavirus: evitarea aglomeraţiilor, purtarea măştii birouri, igiena riguroasă a mâinilor, aerisirea în sălile de clasă cel puţin la două ore.

Afla mai multe despregripapandemievaccinvaccinare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt