Cipru construieşte un gard pentru oprirea migranţilor dintre nordul insulei

Cipru construieşte un gard pentru oprirea migranţilor dintre nordul insulei

Republica Cipru construieşte un gard pentru a-i împiedica pe migranţi şi refugiaţi să intre pe teritoriul său venind dinspre partea de nord a insulei, locuită de ciprioţii turci, transmite vineri dpa.

Guvernul de la Nicosia a informat deja Uniunea Europeană în legătură cu planurile sale, a relatat joi postul oficial de radio RIK.

Gardul va avea iniţial o lungime de 11 km. Imagini ale barierei de sârmă ghimpată la vest de Nicosia au fost prezentate în media cipriote.

Forţele de securitate prind frecvent refugiaţi şi migranţi, veniţi în majoritate din Siria şi Afganistan via Turcia în partea de nord, turcă, a insulei, de unde traversează în partea de sud, intrând pe teritoriul Uniunii Europene, din care Republica Cipru face parte.

Preşedintele cipriot Nikos Anastasiades şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea faţă de această situaţie şi s-a adresat Uniunii Europene pentru sprijin.

Potrivit lui Anastasiades, numărul migranţilor şi refugiaţilor care ajung în Cipru a crescut dramatic în ultimii ani, în prezent procentul lor fiind de 3,5% din totalul populaţiei.

În 2019, poliţia a informat că pe insulă se găseau aproape 10.000 de migranţi, comparativ cu 2.936 în 2016, 4.582 în 2017 şi 7.761 în 2018.

Datele pentru anii 2020 şi 2021 nu sunt încă disponibile

Sursa: Agerpres

Afla mai multe despreciprugardmigrantinordtop stiri
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt