China ar putea să „elimine” sateliţii de telecomunicaţii ai Australiei, avertizează un oficial australian

China ar putea să „elimine” sateliţii de telecomunicaţii ai Australiei, avertizează un oficial australian

Noul şef al comandamentului spaţial al forţelor de apărare australiene, Cath Roberts, a spus că este „speriată” de activităţile Chinei şi Rusiei în spaţiu şi că o îngrijorează lipsa capacităţii Australiei de a combate aceste ameninţări, scrie The Guardian. Roberts a avertizat marţi că un satelit controlat de Beijing ar putea, de exemplu, să „elimine” cu uşurinţă reţeaua naţională de internet a Australiei.

Întrebată care este adversarul care o sperie cel mai mult, vicemareşalul forţelor aeriene a glumit: „Ei bine, nu este Darth Vader, dar mă uit la multe filme ştiinţifico-fantastice.”

Comandantul noii divizii spaţiale a forţelor aeriene a continuat, apoi, pe un ton mai serios: „Activităţile Chinei şi Rusiei, care au fost destul de bine documentate în domeniul public, mă sperie. Cred că lipsa capacităţii noastre din prezent de a combate aceste ameninţări este îngrijorătoare.”

Roberts, care îşi are sediul în Canberra şi conduce o echipă de 105 oameni, a adăugat că „suntem în relaţii foarte bune cu SUA şi putem să ne bazăm pe ei până la un punct”, dar a apreciat că Australia trebuie să accelereze procesul de îmbunătăţire a capacităţilor de apărare spaţială.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt