Cerul României, apărat de italieni și spanioli - Prima News

Cerul României, apărat de italieni și spanioli

Italienii și spaniolii sunt cei care apără acum cerul României. Sunt pregătiți să ridice avioanele de luptă în mai puțin de 15 minute, în caz de alertă, din baza Borcea-Călărași și de la Mihail Kogălniceanu.

150 de militari italieni vor asigura timp de opt luni misiunile de poliție aeriană la baza Kogalniceanu, alături de piloții români și de cei spanioli aflați și ei în misiune în țara noastră. Italienii ni se alătură pentru a patra oară din 2019.

În cazul în care un aparat de zbor neidentificat se apropie de spațiul aerian al României, italienii au responsabilitatea să intervină în cel mai scurt timp. Piloții italieni au venit cu patru aeronave Eurofighter pregătite oricând de intervenție și dotate cu rachete care transmit imagini în timp real. Alături de italieni zboară piloții români cu F16, dar și cei americani.

La baza de la Mihail Kogalniceanu au aterizat piloții spanioli care pilotează avioane HORNET. Vor zbura timp de 4 luni cu colegii lor români, în patrule cu misiuni de poliție aeriană. Spaniolii au misiunea să apere cerul României și, în caz de alertă, să ridice avioanele de luptă în mai puțin de 15 minute. Aparatele de zbor sunt pregătite inclusiv cu rachete de război.

Sunt aproape 5.ooo de militari NATO la Mihail Kogălniceanu, iar misiunile lor sunt coordonate cu ajutorul dispozitivelor radar și rachetelor antiaeriene de la Capul Midia. Sistemul antiaerian este operat de o sută de militari francezi şi asigură o zonă de securitate de cel puţin 1oo de kilometri pătrați. Tot la Capu Midia este instalat și sistemul de rachete Patriot al Armatei Române.

foto: ac.nato.int/

Total
0
Shares
Total
0
Share