Cerul României, apărat de italieni şi spanioli

Cerul României, apărat de italieni şi spanioli

Italienii şi spaniolii sunt cei care apără acum cerul României. Sunt pregătiţi să ridice avioanele de luptă în mai puţin de 15 minute, în caz de alertă, din baza Borcea-Călăraşi şi de la Mihail Kogălniceanu.

150 de militari italieni vor asigura timp de opt luni misiunile de poliţie aeriană la baza Kogalniceanu, alături de piloţii români şi de cei spanioli aflaţi şi ei în misiune în ţara noastră. Italienii ni se alătură pentru a patra oară din 2019.

În cazul în care un aparat de zbor neidentificat se apropie de spaţiul aerian al României, italienii au responsabilitatea să intervină în cel mai scurt timp. Piloţii italieni au venit cu patru aeronave Eurofighter pregătite oricând de intervenţie şi dotate cu rachete care transmit imagini în timp real. Alături de italieni zboară piloţii români cu F16, dar şi cei americani.

La baza de la Mihail Kogalniceanu au aterizat piloţii spanioli care pilotează avioane HORNET. Vor zbura timp de 4 luni cu colegii lor români, în patrule cu misiuni de poliţie aeriană. Spaniolii au misiunea să apere cerul României şi, în caz de alertă, să ridice avioanele de luptă în mai puţin de 15 minute. Aparatele de zbor sunt pregătite inclusiv cu rachete de război.

Sunt aproape 5.ooo de militari NATO la Mihail Kogălniceanu, iar misiunile lor sunt coordonate cu ajutorul dispozitivelor radar şi rachetelor antiaeriene de la Capul Midia. Sistemul antiaerian este operat de o sută de militari francezi şi asigură o zonă de securitate de cel puţin 1oo de kilometri pătraţi. Tot la Capu Midia este instalat şi sistemul de rachete Patriot al Armatei Române.

foto: ac.nato.int/

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt