Cerealele din Ucraina îi sărăcesc pe fermierii români

Cerealele din Ucraina îi sărăcesc pe fermierii români

Facilităţile pentru fermierii ucraineni au ajuns să afecteze fermierii români, a declarat la Prima News Alexander Degianski, cultivator de cereale.

Deschiderea coridorului pentru transportul cerealelor din Ucraina către Europa a dus la blocarea portului Constanţa, întrucât grânele rămân în România, în loc doar să tranziteze ţara noastră, spun fermierii. Din acest motiv, s-a ajuns ca cerealele ucrainene să fie vândute în ţara noastră, la preţuri mai mici decât cele produse aici. „Nu ajuţi nu pe alţii în detrimentul fermierilor tăi. Nu este normal ca fermierii români să nu aibă prioritate să-şi vândă marfa în faţa oricărui fermier”, susţine Alexander Degianski.

Excesul de cereale din Ucraina, care a blocat Portul Constanţa, a dus la scăderea cu 30 la sută a preţului, iar tendinţa de scădere va continua, spune fermieriul Marian Popa, ceea ce-i va face pe fermierii români să nu-şi mai poată vinde marfa şi plăti creditele.

„Cerealele din Ucraina nici măcar nu au certificatul fito-sanitar, pentru că cerealele ucrainene nu sunt controlate. Noi avem nişte norme în UE, dar în Rusia şi Ucraina se poate cultiva orice”, subliniază Marian Popa.

„Din dorinţa de solidaritate, UE a eliminat taxele pentru import din afara spaţiului comunitar în cazul grânelor ucrainene. Decizia are de-a face şi cu seceta care a pustiit agricultura europeană”, crede fermierul Cosmin Iancu. El spune că fermierii români vor ajunge în pragul falimentului dacă statul nu intervine. „Doar anul trecut am avut o creştere de 300 la sută a preţului îngrăşămintelor, care sunt baza înfiinţării unei culturi”, a adăugat cultivatorul.

Daniel Botănoiu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România a precizat că amestecul cerealelor din Ucraina şi Rusia, care conţin metale grele şi pesticide, cu cerealele din ţara noastră face ca eventualii cumpărători să aibă suspiciuni faţă de grânele româneşti.

România a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru a rezolva problema cerealelor ucrainene blocate în ţara noastră.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt