Cerealele din Ucraina îi sărăcesc pe fermierii români - Prima News

Cerealele din Ucraina îi sărăcesc pe fermierii români

Facilitățile pentru fermierii ucraineni au ajuns să afecteze fermierii români, a declarat la Prima News Alexander Degianski, cultivator de cereale.

Deschiderea coridorului pentru transportul cerealelor din Ucraina către Europa a dus la blocarea portului Constanța, întrucât grânele rămân în România, în loc doar să tranziteze țara noastră, spun fermierii. Din acest motiv, s-a ajuns ca cerealele ucrainene să fie vândute în țara noastră, la prețuri mai mici decât cele produse aici. „Nu ajuți nu pe alții în detrimentul fermierilor tăi. Nu este normal ca fermierii români să nu aibă prioritate să-și vândă marfa în fața oricărui fermier”, susține Alexander Degianski.

Excesul de cereale din Ucraina, care a blocat Portul Constanța, a dus la scăderea cu 30 la sută a prețului, iar tendința de scădere va continua, spune fermieriul Marian Popa, ceea ce-i va face pe fermierii români să nu-și mai poată vinde marfa și plăti creditele.

„Cerealele din Ucraina nici măcar nu au certificatul fito-sanitar, pentru că cerealele ucrainene nu sunt controlate. Noi avem niște norme în UE, dar în Rusia și Ucraina se poate cultiva orice”, subliniază Marian Popa.

„Din dorința de solidaritate, UE a eliminat taxele pentru import din afara spațiului comunitar în cazul grânelor ucrainene. Decizia are de-a face și cu seceta care a pustiit agricultura europeană”, crede fermierul Cosmin Iancu. El spune că fermierii români vor ajunge în pragul falimentului dacă statul nu intervine. „Doar anul trecut am avut o creștere de 300 la sută a prețului îngrășămintelor, care sunt baza înființării unei culturi”, a adăugat cultivatorul.

Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România a precizat că amestecul cerealelor din Ucraina și Rusia, care conțin metale grele și pesticide, cu cerealele din țara noastră face ca eventualii cumpărători să aibă suspiciuni față de grânele românești.

România a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru a rezolva problema cerealelor ucrainene blocate în țara noastră.

Total
19
Shares
Total
19
Share