Cele patru regiuni din Ucraina, anexate şi nu prea

Cele patru regiuni din Ucraina, anexate şi nu prea

La mai bine de 7 luni de la începerea războiului şi după un referendum care a dus la anexarea a patru regiuni din Ucraina, Rusia încă nu controlează aceste zone în totalitate. Armata ucraineană a avansat zeci de kilometri în mai multe direcţii ale frontului şi au recucerit localitate după localitate. Ruşii continuă şi ei atacurile, în principiu asupra infrastructurilor civile. Între timp, un tren militar nuclear rusesc se îndreaptă spre Ucraina. Potrivit analiştilor, mişcarea Moscovei reprezintă fie un semnal al escaladării conflictului, fie efectuarea la scară largă a unor teste nucleare de pregătire.

Forţele Kievului sunt întâmpinate cu braţele deschise de civilii din zonele proaspăt recucerite. În ultimele 24 de ore ucrainenii au avansat zeci de kilometri în regiunea Herson, care era sub controlul ruşilor încă din luna mai. Preşedintele Ucrainei a anunţat şi el avansul armatei sale pe front.

La primele ore ale zilei ruşii au lansat mai multe rachete asupra Harkovului. Cel puţin o persoana a murit. Infrastructura feroviară a fost avariată. În Zaporojie bombardamentele au vizat infrastructura industrială. Kramatorskul, oraş din estul Ucrainei a fost şi el bombardat.

Între timp, Coreea de Nord a devenit prima ţară care recunoaşte anexarea celor patru regiuni din estul Ucrainei de către Rusia. Între timp, Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus a ratificat în unanimitate încorporarea la Federaţia Rusă a celor patru regiuni ucrainene. Documentele ratificate urmează să fie semnate de Vladimir Putin pentru a finaliza procesul de anexare oficială.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt