Cel mai mic bebeluș născut prematur, sub 500 de grame - Prima News

Cel mai mic bebeluș născut prematur, sub 500 de grame

România a devenit țara cu cel mai ridicat procent al mortalității infantile din Uniunea Europeană. Într-un singur spital din Capitală, anul acesta, au fost aduși pe lume peste 1.600 de copii, din care aproape 200 au fost născuți prematur. Vârsta fragedă a mamelor sau faptul că foarte multe dintre femeile însărcinate nu merg la un control medical, duc la nașterile premature.

Ioana va împlini în curând șapte luni. Este un copil iubit de toată familia și, cel mai important, sănătos. Însă nu a fost așa de la început. Fetița s-a născut în a șasea lună de sarcină. Când a venit pe lume cântărea doar… 500 grame. Nimeni nu ii dădea prea multe șanse la viață. Însă o echipă de medici de la Spitalul Universitar de Urgență din București a reușit aproape imposibilul.

La fel ca Ioana mai sunt zeci de mii de bebeluși. La spitalul Universitar de Urgență din București, doar de la începutul acestui an s-au născut 1.620 de copii. Dintre ei, 187 înainte de termen. În România jumătate dintre prematuri nu supraviețuiesc. Cele mai multe dintre decese au loc în prima lună de viață.

Iar acestea nu sunt singurele cauze ale nasterilor premature și a mortalității infantile. Lipsa paturilor din spitale contribuie la acest fenomen.

Anul trecut a fost anul cu un record negativ absolut al natalității în România. Au fost puțin peste 180.000 de nașteri, cel mai mic număr din ultimii 100 de ani. Dintre acestea, peste 15.000 au fost nașteri premature.

Total
0
Shares
Total
0
Share