Cea mai mare inflație din ultimul deceniu. Inflația surprinzător de ridicată din septembrie cheamă dobânzi mai mari în noiembrie - Prima News

Cea mai mare inflație din ultimul deceniu. Inflația surprinzător de ridicată din septembrie cheamă dobânzi mai mari în noiembrie

Rata anuală a inflației a sărit cu un punct procentual în septembrie față de august, la 6,3%, cu jumătate de punct peste așteptările analiștilor.

Este cea mai mare inflație din ultimul deceniu și poate atrage un răspuns mai puternic al băncii centrale la ședința de politică monetară din noiembrie. Inflația a adus o nouă surpriză negativă, cu o creștere a prețurilor de 0,8% în septembrie față de august, relevă date analizate de Profit.ro.

Scumpirea energiei cu peste o cincime față de anul trecut generează în continuare cel mai mare impact, care începe să se împrăștie și în restul prețurilor de consum. Inflația de bază a sărit de la 3,2% în august la 3,6% în septembrie. Indicatorul exclude prețurile volatile și administrate și este cel mai urmărit de banca centrală, pentru că exprimă presiunile inflaționiste din economie.

Total
0
Shares
Total
0
Share