Câte ţigări fumate pe zi cresc riscul de a te îmbolnăvi de cancer pulmonar

Câte ţigări fumate pe zi cresc riscul de a te îmbolnăvi de cancer pulmonar

La nivel global, tutunul ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, iar peste un milion dintre aceştia mor din cauza expunerii la fumatul pasiv.

Maria Ene are 20 de ani, este studentă şi locuieşte în Bucureşti. S-a apucat de fumat dintr-o greşeală adolescentină, dar spune că nu are de gând să renunţe prea curând.

„Povestea cu <<de ce m-am apucat de fumat>> e destul de interesantă. Trebuia să scriu o piesă de teatru şi la un moment dat o colegă de-a mea mi-a zis <<am auzit că nicotina sporeşte capacitatea intelectuală>>. Am avut de-a lungul timpului anumite simptome, de exemplu, am început să respir mai greu şi, într-adevăr, am mai redus din ţigările fumate”, a povestit Maria.

Peste 5,6 milioane de români fumează de peste 15 ani, iar trei sferturi dintre ei consumă tutun în primele 30 de minute de la trezire.

Medicul pneumolog, Irina Strâmbu, îţi spune la ce riscuri te expui când fumezi:

„Câte boli respiratorii şi nonrespiratorii sunt asociate cu fumatul. Deci BPOC, cancerul pulmonar, dar şi mult mai multe cancere, ca de pildă cancerul laringian, cancerul de limbă, cancerul gastric, apoi fibroza pulmonară idiopatică, bolile cardiovasculare”, a explicat specialistul.

Şi dacă trăieşti cu impresia că ţigările electronice sunt mai sănătoase, te înşeli. Medicul spune că acele componente cancerigene sunt prezente şi în dispozitivele heat not burn, doar că în cantităţi mai mici.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt