Căsătoriile şi parteneriatele între persoane de acelaşi sex ar trebui recunoscute în întreaga UE

Căsătoriile şi parteneriatele între persoane de acelaşi sex ar trebui recunoscute în întreaga UE

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat o rezoluţie în care solicită eliminarea tuturor obstacolelor cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale, indică un comunicat postat marţi pe site-ul legislativului european.

În document, adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă şi 123 abţineri, Parlamentul European subliniază că aceşti cetăţeni ar trebui să îşi poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulaţie, oriunde în Uniunea Europeană.

Potrivit rezoluţiei, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soţii şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.

În urma hotărârii Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul 'Coman & Hamilton', care a constatat că dispoziţiile referitoare la "soţ/soţie" din Directiva privind libera circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputaţii.

De asemenea, rezoluţia îndeamnă toate ţările UE să accepte ca părinţi legali adulţii menţionaţi în certificatul de naştere al unui copil. În general, deputaţii doresc ca familiile LGBTIQ să aibă acelaşi drept la reîntregirea familiei ca şi cuplurile de sex opus şi familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputaţii susţin că familiile ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament în întreaga UE.

În cele din urmă, eurodeputaţii iau act de discriminarea cu care se confruntă comunităţile LGBTIQ din Polonia şi Ungaria. Parlamentul European solicită luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, măsuri judiciare şi instrumente bugetare) împotriva acestor ţări. 

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt