Carantină redusă la 5 zile

Carantină redusă la 5 zile

Se schimbă regulile de carantinare la intrarea în ţară. Astfel, cei care vin în România şi sunt nevaccinaţi, netestaţi sau nu au trecut prin boală trebuie să petreacă în izolare numai 5 zile, faţă de 10 zile până acum. De asemnea, contacţii direcţi ai celor diagnosticaţi cu Covid vor sta în carantină tot 5 zile, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi.

De mâine, românii nu vor trebui să mai verifice lista ţărilor cu risc epidemiologic. Autorităţile au decis să elimine cu totul aceste liste.

Cei care vin din ţări unde nu se aplică certificatul Covid al Uniunii Europene pot arăta un document care să îl înlocuiască, dar care să dovedească că sunt vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi negativ. Cine nu are
aceste documente va trebui să stea în carantină pentru 5 zile. De asemenea, testul PCR suplimentar pentru cei care vin din ţări din afara Uniunii Europene nu se mai aplică.

Şi în cazul contacţilor direcţi se schimbă regulile.

Decizia este valabilă atât pentru cei care sunt vaccinaţi, cât şi pentru cei care nu sunt vaccinaţi, şi
cărora iniţial li se aplica o carantină de 10 zile.

Tot de mâine intră în vigoare şi directiva europeană prin care certificatul Covid expiră la 9 luni de la efectuarea celei de -a doua doze de vaccin. Aşa că cei vor să mai intre în mall, la restaurant sau să meargă la cinematograf, trebuie să se pregătească pentru booster.

Urmează ca Guvernul să adopte un act normativ care să se alinieze directivei europene. Deocamdată, nu se ştie când se va întâmpla acest lucru.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt