Cancer la raft

Cancer la raft

Un colorant alimentar interzis în Franţa şi considerat drept posibil cancerigen este prezent în multe dintre pastele de dinţi pentru copii de la noi din ţară. Este vorba despre dioxidul de titan. Deşi are doar rol estetic, şi inclusiv
Autrotatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a decis că nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar,
colorantul contituă să fie utilizat.

Dioxidul de titan sau E 171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, folosit pentru colorare. Îngrijorările au început încă de acum câţiva ani, când studii realizate pe animale au arătat că substanţa este absorbită prin intestin şi trece în sânge şi în stomac. O altă cercetare a arătat că particulele de dioxid de titan pot depăşi bariera
intestinelor, a creierului sau a rinichilor şi pot avea efecte toxice asupra ADN-ului. Reacţii posibile? Diabet şi cancer.

Şi nu puţine sunt mărcile de pastă de dinţi care conţin acest colorant. Odată înghiţite, absorbţia particulelor de dioxid de titan este redusă. Dar acestea se pot acumula în organism. Din acest motiv, după evaluarea tuturor studiilor, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară a ajuns anul trecut la concluzia că aditivul alimentar nu mai poate fi considerat sigur. Comisia Europeană a propus interzicerea utilizării.

Asta după ce cercetătorii au stabilit că acest produs poate provoca leziuni precanceroase la şobolanii de laborator

Până când substanţa va fi interzisă, atunci când mergeţi la cumpărături, verificaţi lista de ingrediente de pe ambalajul pastei de dinţi şi decideţi în cunoştinţă de cauză dacă veţi cumpăra sau nu produsul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt