Cameră/Proiectul privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale - votat de comisiile de specialitate

Cameră/Proiectul privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale - votat de comisiile de specialitate

Comisiile juridice şi de apărare ale Camerei Deputaţilor au dat marţi raport favorabil proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

Raportul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaţilor.

Proiectul, care a trecut de comisii cu mai multe amendamente de tehnică legislativă, faţă de forma adoptată de Senat în 2020, reglementează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, denumit în continuare SIME, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere şi modul de acţiune în situaţia generării unor alerte, precum şi măsuri de protecţie a datelor din cadrul SIME.

SIME este un ansamblu integral de sisteme informatice dedicate, aplicaţii, echipamente şi reţele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, precum şi de dispozitive electronice de supraveghere, destinat monitorizării electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

SIME se utilizează în scopul monitorizării electronice cu ocazia executării măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune, potrivit Legii nr 134 /2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare; executării măsurii arestului la domiciliu, potrivit Legii nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare; aplicării ordinului de protecţie provizoriu şi ordinului de protecţie, potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie republicată, cu modificările şi completările ulterioare; aplicării ordinului european de protecţie, în cazul în care România este stat emitent, potrivit Legii nr. 151/2016 privind ordinul european de protecţie, precum şi pentru modificarea unor acte normative, în cadrul procedurilor de arest preventiv şi control judiciar.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt