Cadourile pentru profesori, tradiţie ilegală

Cadourile pentru profesori, tradiţie ilegală

Sărbătorile nu trec fără ca profesorii de la clasă să nu primească şi ei cadouri din partea elevilor. Este gândirea pe care încă o au mare parte a părinţilor, dar şi a dascălilor, care acceptă în continuare atenţii de Crăciun. Asta deşi practica este considerată o formă de mită.

Tradiţia de a oferi cadouri profesorilor de Crăciun rămâne una dintre cele mai bine păstrate în ţara noastră. Părinţii consideră că se cuvine ca în preajma sărbătorlilor să adune bani pentru a-şi arăta mulţumirea prin diverse daruri. Iar părinţii recunosc cu nonşalanţă această practică. Suma minimă cu care contribuie fiecare porneşte de la câteva zeci de lei.

Aceste gesturi pe care părinţii le consideră o obişnuinţă sunt, de fapt, ilegale. După eforturi ale celor din Federaţia Părinţilor, fapta a intrat în 2018 în codul-cadru al personalului didactic din învăţământul preuniversitar.

Mai mult, aceasta este considerată o formă de mită sau de recompensare a activităţii, lucruri de asemenea interzise prin lege. Profesorii care pretind sau primesc cadouri riscă sancţiuni disciplinare din partea conducerii şcolii sau chiar condamnare penală, pentru luare de mită.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt