Bunătăţi româneşti, pe tărâm britanic

Bunătăţi româneşti, pe tărâm britanic

Muzica tradiţională românească, în acorduri de vioară, s-a auzit în Marea Britanie în acest weekend, la târgul românesc -din Leeds. A fost primul de acest fel din Regat, iar românii au venit în număr neaşteptat de mare. Au căutat plăcinte, cozonaci, brânză, dulceaţă, zacuscă şi multe alte bunătăţi. Le-au găsit pe toate, însă, cel mai important, s-au găsit unii pe alţii.

George are 12 ani şi este din judeţul Vrancea. Locuieşte în Leeds împreună cu părinţii. Datorită lui, românii au simţit că sunt acasă în acest weekend.

O mică Românie s-a format în oraşul Leeds, situat undeva în centrul Regatului Unit al Marii Britanii. Promovat în mediul online, târgul tradiţional românesc a reunit mulţi conaţionali care au reuşit să aducă, la mii de kilometri distanţă de casă, gustul şi meşteşugurile tradiţionale. Acest domn, de exemplu, a venit la târg cu lucrări din lemn pe care le face cu… drujba.

Îşi vinde lucrările cu preţuri între 50 şi 200 de lire. Doamna Letty în schimb, vinde cu doar 5 lire un borcan cu dulceaţă, făcută acasă, în Anglia.

Soţii Tilea, din Argeş, fac brânză românească în… Sheffield. Au adus câteva kilograme la vânzare, la târg. Ei locuiesc de şase ani în UK.

De altfel, mai toţi expozanţii au vândut tot ce au avut.

Tot româneşti sunt şi hainele pentru botez, făcute de această doamnă.

Cumpărătorii, români veniţi din întreaga Anglie, s-au bucurat de tot ce au găsit la târg.

Andreea este unul dintre liderii comunităţii româneşti din UK. Ea ajută conaţionalii din Regat cu informaţii şi sfaturi.

Târgul a fost organizat de Alex Dan Dumitru, care locuieşte în UK din 2004. E deja cunoscut în comunitate pentru
acţiunile caritabile dedicate românilor de aici, dar şi pentru că este singurul român care a purtat torţa olimpică, în 2012, la Londra.

Pentru că totul a avut un real succes, organizatorii promit să pregătească astfel de târguri şi în alte weekenduri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt