Bucureştiul ar putea avea soarta Turciei

Bucureştiul ar putea avea soarta Turciei

Dezastrul din Turcia se poate repeta şi în România. Capitala, de exemplu, lovită crunt de seismul din 1977, nu este pregătită pentru un cutremur major. Sunt zeci de mii de clădiri care stau să cadă, iar mii de oameni ar putea muri în urma unui seism precum cel de luni. Şi, deşi autorităţile cunosc situaţia, nu se întâmplă nimic.

Un cutremur la fel de puternic ca cel din Turcia ar transforma Capitala într-o ruină. O arată chiar o analiză a Primăriei Municipiului Bucureşti, care scoate la iveală că zeci de mii de clădiri sunt încadrate într-o clasă de risc seismic şi sunt în pericol. Datele sunt confirmate şi de realitatea din teren.

Acelaşi raport scoarte la iveală şi faptul că 6.500 de persoane îşi vor pierde viaţa în cazul unui seism major. În plus, peste 16.000 vor fi grav rănite. Problema este că un cutremur care ar avea loc noaptea ar prinde 450 de mii de oameni în casele cu risc seismic, iar 95.000 ar putea fi prinşi sub dărâmături.

Pare ca suntem în această situaţie din cauza nepăsării. În 30 de ani doar 30 de clădiri au fost consolidate. Acum primăria generală a cerut finanţare de 620 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea clădirilor istorice şi a lansat şi un program prin care cei care vor să îşi consolideze clădirile cu risc seismic pot cere un împrumut municipalităţii.

Nu doar cladirile rezideniale au probleme. Sunt şi zeci de şcoli în pericol. 77 de unităţi de învăţământ sunt incadrate într-o clasă de risc seismic, iar 8 dintre ele ar putea cădea la primul cutremur mare. Printre ele se numără şi un corp al Universităţii de Medicină şi Farmacie.

O altă mare problemă sunt spitalele. Peste 10 mii de persoane ar urma să fie internate în cazul unui seism major, însă 9 spitale din Capitală au clădiri care se afllă în clasa 1 de risc seismic. Printre ele si Spitalul Colţea, Spitalul Obregia sau Institutul Mama şi Copilul. De altfel 20 de spitale sunt încadrate într-o clasă de risc seismic în Capitală.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt