Bucureștiul ar putea avea soarta Turciei - Prima News

Bucureștiul ar putea avea soarta Turciei

Dezastrul din Turcia se poate repeta și în România. Capitala, de exemplu, lovită crunt de seismul din 1977, nu este pregătită pentru un cutremur major. Sunt zeci de mii de clădiri care stau să cadă, iar mii de oameni ar putea muri în urma unui seism precum cel de luni. Și, deși autoritățile cunosc situația, nu se întâmplă nimic.

Un cutremur la fel de puternic ca cel din Turcia ar transforma Capitala într-o ruină. O arată chiar o analiză a Primăriei Municipiului București, care scoate la iveală că zeci de mii de clădiri sunt încadrate într-o clasă de risc seismic și sunt în pericol. Datele sunt confirmate și de realitatea din teren.

Același raport scoarte la iveală și faptul că 6.500 de persoane își vor pierde viața în cazul unui seism major. În plus, peste 16.000 vor fi grav rănite. Problema este că un cutremur care ar avea loc noaptea ar prinde 450 de mii de oameni în casele cu risc seismic, iar 95.000 ar putea fi prinși sub dărâmături.

Pare ca suntem în această situație din cauza nepăsării. În 30 de ani doar 30 de clădiri au fost consolidate. Acum primăria generală a cerut finanțare de 620 de milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea clădirilor istorice și a lansat și un program prin care cei care vor să își consolideze clădirile cu risc seismic pot cere un împrumut municipalității.

Nu doar cladirile rezideniale au probleme. Sunt și zeci de școli în pericol. 77 de unități de învățământ sunt incadrate într-o clasă de risc seismic, iar 8 dintre ele ar putea cădea la primul cutremur mare. Printre ele se numără și un corp al Universității de Medicină și Farmacie.

O altă mare problemă sunt spitalele. Peste 10 mii de persoane ar urma să fie internate în cazul unui seism major, însă 9 spitale din Capitală au clădiri care se afllă în clasa 1 de risc seismic. Printre ele si Spitalul Colțea, Spitalul Obregia sau Institutul Mama și Copilul. De altfel 20 de spitale sunt încadrate într-o clasă de risc seismic în Capitală.

Total
0
Shares
Total
0
Share