Bucureşti, capitala cutremurelor

Bucureşti, capitala cutremurelor

Vreme de aproape 50 de ani autorităţile nu au învăţat mai nimic din experienţa cutremurului din 1977. Urmele dezastrului de atunci se văd şi azi, bulevardul seismului aşa cum mai este numită zona Magheru are zeci de blocuri care stau să cadă. Unele dintre ele nu au fost consolidate nicioadată iar asta înseamnă o bombă cu ceas în fiecare zi.

Este o tragedie pe care România a trăit-o şi care se poate repeta în orice moment.

Autorităţile încep să ia în serios această problemă…acum, după aproape 50 de ani!

La 46 de ani de la tragedia din 77, specialişti de la Institul Naţionala de Fizică a Pâmăntului au mers pe urmele dezastrului din Bucureşti.

După doar câţiva paşi din acest traseu al…dezastrului din 77, constatăm că….
Centrul Capitalei este o bombă cu ceas. La o simplă privire pe bulevardul Magheru vedem zeci de clădiri cu risc seismic, unele dintre ele nu au fost consolidate nicioadată.

La doar 4 luni după cutremurul din 77 unul dintre specialiştii care a conştientizat pericolul ce a rămas în urma seismului… a fost inginerul Gheorghe Ursu. A fost însă… torturat şi ucis în închisoare pentru că în anul 1979 a dezvăluit la Radio România Liberă că Nicolae Ceauşescu a oprit consolidarea clădirilor afectate de cutremur.

Încercarea inginerului Gheorghe Ursu de a continua consolidarea blocului Patria, chiar şi pe cheltuiala proprie a rămas fără succes. Zeci de ani am avut timp să reparăm ceva, să ne trezim. În peste 30 de ani de la Revoluţie, în Bucureşti, Primăria Capitalei a consolidat doar 20 din peste 2500 de imobile. În anul 2000, programul de inventariere a clădirilor cu risc seismic a fost oprit brusc şi nu a mai continuat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt