Brexit: Care sunt regulile de intrare în UK după 1 ianuarie 2021?

Brexit: Care sunt regulile de intrare în UK după 1 ianuarie 2021?

Pe 1 ianuarie 2021 intră în vigoare un nou sistem de imigraţie în Marea Britanie pentru cetăţenii Uniunii Europene. Vizitele turistice nu necesită viză, dar dreptul de a munci este reglementat de un nou sistem bazat pe puncte.

Libertatea de mişcare în Regatul Unit a cetăţenilor UE, deci şi a românilor, încetează pe 1 ianuarie 2021, dată la care ia sfârşit perioada de tranziţie începută pe 31 ianuarie 2020, atunci când UK a încetat să fie membru al Uniunii.

În noul an, orice cetăţean UE va putea intra în scopuri turistice fără viză pe o perioadă de până la şase luni, dacă prezintă un document de călătorie valabil pe durata sejurului - paşaport sau carte de identitate a ţării sale (aceasta din urmă numai până la 1 octombrie 2021).

Cetăţenii UE care au primit statut stabilit (cei cu peste cinci ani în UK) sau-pre stabilit (cei aflaţi sub cinci ani în UK) - drept de şedere şi de muncă în UK - pot utiliza cartea de identitate a ţării lor de origine până cel puţin pe 31 decembrie 2025.

Până acum, circa patru milioane de cetăţeni UE, dintre care peste 600000 de români, au primit acest statut, iar cei aflaţi legal în UK înainte de 31 decembrie 2020 pot face cerere de dobândire a statutului până la 30 iunie 2021.

Cei care vin în vizită turistică pot fi întrebaţi de autorităţi la frontieră dacă dispun de fondurile necesare întreţinerii lor pe durata şederii, dacă au unde să locuiască şi dacă-şi pot plăti drumul la întoarcere.

Pentru cei care doresc să lucreze legal în UK după 1 ianuarie 2021 şi nu au mai avut acest drept în trecut intră în vigoare un nou sistem pe puncte, care ia în considerare calificarea, cunoaşterea limbii engleze şi sectorul de activitate din Marea Britanie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt