Bolnav de Covid, ucis de nosocomiale

Bolnav de Covid, ucis de nosocomiale

Familia deputatului PSD ucis de COVID în pandemie cere acum despăgubiri de la spitalul în care a fost tratat. Suma e impresionantă. Un milion de euro. Rudele victimei susţin că bărbatul a fost răpus nu de infecţia cu SARS-COV-2 ci de nosocomialele din Spitalul Militar din Capitală.

Era noiembrie 2020 când parlamentarul Sebastian Radu s-a îmbolnăvit de COVID. Boala a evoluat galopant. De la Băzău a fost transferat la Spitalul Militar din Bucureşti. Acolo a fost testat pentru bacterii multi-rezistente chiar la înternare, după cum susţin medicii. E un protocol intern valabil pentru toţi pacienţii care ajung în secţii cu risc, precum chirurgia şi ATI-ul.

Pe 27 noiembrie apar primele trei infecţii nosocomiale. Germenii au fost rezistenţi la antibiotice, iar starea de sănătate a bărbatului se agravează şi mai mult. Pe 3 decembrie i s-au refăcut analizele, iar infecţiile încă se aflau în organism. Disperată, soţia hotărăşte să-l transfere într-un spital din Germania. Pe 6 decembrie acesta ajunge cu avionul în spitalul din Gottingen.

Ulteriror, familia a dat în judecată Spitalul Militar Central din Bucureşti. Într-un proces aflat pe rol la Judecătoria Sectorului 1, soţia bărbatului cere daune de un milion de euro şi încă 40.000 de euro cheltuieli de spitalizare în Germania.

De cealaltă parte, reprezentanţii spitalului militar susţin că fac tot posibilul să reducă numărul infecţiilor nosocomiale. De altfel, la Spitalul Militar Central există un program destinat prevenţiei infecţiilor intraspitaliceşti.

Media europeană de infectare intraspitalicească e de 7 la sută din totalul cazurilor internate, conform raportărilor. În România acelaşi indicator e de unu la sută.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt