Blocajele dintre furnziori și clienți ar putea duce la falimente, atrag atenția specialiștii - Prima News

Blocajele dintre furnziori și clienți ar putea duce la falimente, atrag atenția specialiștii

TVA-ul general ar putea să crească de la 19 la 20 la sută, a declarat la Prima News analistul economic Adrian Negrescu, care a subliniat că acestea sunt, deocamdată, discuții în mediul economic.

În același timp, dobânda cheie a BNR ar putea să rămână în jur de șase la sută până la sfârșitul anului, spune analistul, care atrage atenția că vor mai exista creșteri de dobândă și din parte Băncii Centrale Europene. Deși inflația în zona euro a încetinit de trei ori în ultimele opt luni, Negrescu precizează că aceasta încă este de patru ori mai mare decât cea prognozată de BCE.

Ridicarea dobânzii de referință a BCE se va reflecta în creșterea dobânzilor pe care românii le plătesc la creditele în euro, spune Negrescu.

În același timp, investițiile au scăzut în România, din cauza temerilor legate de instabilitatea legislației economice și fiscale din țara noastră, a adăugat specialistul. „Văd în piață semnale alarmante din piață privind încetinirea creditului furnizorului, ceea ce denotă că investitorii nu mai au curaj să facă afaceri”, a declarat Negrescu. Toate acestea ar putea duce la blocaje grave, care ar putea provoca falimente, consideră el.

Cât despre declarațiile optimiste ale ministrul Daea despre prețul produselor alimentare, Adrian Negrescu a spus că acestea trebuie luate cu rezervă și s-a întrebat ce a făcut Ministerul Agriculturii pentru a încetini sau stopa creșterea de prețuri la produsele de bază.

„Producătorii români din zona alimentară nu țin cont de Daea, ci de ce se întâmplă pe piață, mai ales în condițiile în care prețurile producției industriale continuă să crească”, precizează analistul.

Total
1
Shares
Total
1
Share