Blocajele dintre furnziori şi clienţi ar putea duce la falimente, atrag atenţia specialiştii

Blocajele dintre furnziori şi clienţi ar putea duce la falimente, atrag atenţia specialiştii

TVA-ul general ar putea să crească de la 19 la 20 la sută, a declarat la Prima News analistul economic Adrian Negrescu, care a subliniat că acestea sunt, deocamdată, discuţii în mediul economic.

În acelaşi timp, dobânda cheie a BNR ar putea să rămână în jur de şase la sută până la sfârşitul anului, spune analistul, care atrage atenţia că vor mai exista creşteri de dobândă şi din parte Băncii Centrale Europene. Deşi inflaţia în zona euro a încetinit de trei ori în ultimele opt luni, Negrescu precizează că aceasta încă este de patru ori mai mare decât cea prognozată de BCE.

Ridicarea dobânzii de referinţă a BCE se va reflecta în creşterea dobânzilor pe care românii le plătesc la creditele în euro, spune Negrescu.

În acelaşi timp, investiţiile au scăzut în România, din cauza temerilor legate de instabilitatea legislaţiei economice şi fiscale din ţara noastră, a adăugat specialistul. „Văd în piaţă semnale alarmante din piaţă privind încetinirea creditului furnizorului, ceea ce denotă că investitorii nu mai au curaj să facă afaceri”, a declarat Negrescu. Toate acestea ar putea duce la blocaje grave, care ar putea provoca falimente, consideră el.

Cât despre declaraţiile optimiste ale ministrul Daea despre preţul produselor alimentare, Adrian Negrescu a spus că acestea trebuie luate cu rezervă şi s-a întrebat ce a făcut Ministerul Agriculturii pentru a încetini sau stopa creşterea de preţuri la produsele de bază.

„Producătorii români din zona alimentară nu ţin cont de Daea, ci de ce se întâmplă pe piaţă, mai ales în condiţiile în care preţurile producţiei industriale continuă să crească”, precizează analistul.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt