Blestemul haitian

Blestemul haitian

Probleme fără sfârşit pentru locuitorii din Haiti. După cutremurul de 7,2 grade pe Richter care a lovit sâmbătă ţara, acum insula a fost lovită de o furtună catastrofală. Operaţiunile de salvare ale supravieţuitorilor seimului sunt
mult îngreunate de apele revărsate în ultimele ore. Între timp bilanţul victimelor creşte neîncetat. Aproape 2 mii de oameni au murit în urma cutremurului, iar spitalele nu mai fac faţă fluxului uriaş de răniţi.

Furtuna tropicală Grace a adus potopul peste Haiti, o ţară deja greu încercat de cutremurul de zilele trecute. Imaginile de pe reţelele sociale sunt cutremurătoare. Localnii, rămaşi fără case în urma seismului, înfruntă acum din nou furia naturii.

Cutremurul de sâmbătă a ras de pe faţa pâmântului 60 de mii de case. Echipele de salvatori acţionează neîncetat. Sunt însă complet depăşite de proporţiile dezastrului. Statele Unite au trimis Garda de Coastă în ajutorul statului caraibian.

Bilanţul victimelor este cutremurător. Trupurile a aproape 2 mii de oameni au fost scoase dintre ruine. Alţi aproape 10 mii au fost răniţi. Sistemul sanitar din Haiti este copleşit. În spitale nu mai există nici măcar
un singur pat liber, iar oamenii mor cu zile la uşile centrelor medicale.

Haiti este cea mai sărăcă ţară a Americii Centrale. Statul nu şi-a revenit niciodată pe deplin după seismul care a lovit ţara în 2010. Atunci, peste 100 de mii de oameni şi au pierdut viaţa iar alţi un milion au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt