Bilanţul inundaţiilor din Recife se ridică la 128 de decese după finalizarea operaţiunilor de căutare

 Bilanţul inundaţiilor din Recife se ridică la 128 de decese după finalizarea operaţiunilor de căutare

Operaţiunile de căutare a persoanelor dispărute după inundaţiile şi alunecările de teren din regiunea Recife (nord-est) s-au încheiat, a anunţat vineri guvernul statului Pernambuco, la o săptămână după catastrofa care s-a soldat cu 128 de morţi, relatează AFP.

"Astăzi (vineri), oprim căutarea celor dispăruţi", a anunţat Paulo Camara, guvernatorul statului, într-un comunicat, după descoperirea vineri dimineaţă a trupului ultimei persoane date dispărute, o femeie.

"Ne exprimăm solidaritatea cu rudele celor 128 de victime şi decretăm doliu timp de trei zile", a mai spus guvernatorul.

Autorităţile au deblocat ajutoare financiare pentru familiile aflate în situaţie de urgenţă. Peste 9.000 de persoane din regiunea Recife şi-au pierdut locuinţele şi au fost cazate în adăposturi după catastrofa produsă la sfârşitul lunii mai.

Brazilia a fost grav afectată în acest an de inundaţii şi alunecări de teren. O tragedie similară s-a soldat cu 233 de morţi în Petropolis, lângă Rio de Janeiro (sud-est), în luna februarie.

Specialistul în catastrofe naturale José Marengo a declarat pentru AFP că ploile torenţiale s-au produs din cauza încălzirii globale, ale cărei efecte sunt agravate de urbanizarea necontrolată, larg răspândită în Brazilia.

"Ploaia în sine nu ucide. Ceea ce este mortal este ploaia care cade pe casele situate în zonele cu risc", a explicat coordonatorul pentru cercetări de la Centrul Naţional de Monitorizare şi Avertizare pentru Dezastrele Naturale din Brazilia (CEMADEN).

În opinia acestuia, autorităţile sunt "vinovate" pentru că "au permis construcţiile în zonele cu risc, unde trăiesc populaţii sărace care nu au unde să meargă în altă parte".

Sursa: Agerpres

Afla mai multe desprebilantbraziliadeceseinundatii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt