Belarusul ar putea fi acuzat de terorism

Belarusul ar putea fi acuzat de terorism

Avionul de linie al companiei Ryanair, deturnat aseară, a ajuns în cele din urmă la destinaţie, in Lituania. Sunt doi
oameni arestaţi acum în Belarus, jurnalistul Roman Protasievici şi iubita acestuia. Pentru a putea pune mîna pe ei a fost orchestrată o întreaga operaţiune, iar în aeronavă au fost inlcusiv agenţi KGB, apropiaţi lui Aleksandr Lukaşenko, acuză autorităţile irlandeze.

Acesta este Roman Protasievici. Iar fotografia - ultima În libertate, îl arată pe jurnalist în autobuzul de pe aeroportul din Atena care îl ducea la avionul către Vilnius. Oraşul în care se refugiase pentru a scăpa de represaliile regimului Lukasenco! Protasevici, acum în vârstă de 26 ani, a devenit disident al regimului de la Minsk încă din adolescenţă. De două ori exmatriculat - din liceu şi din facultate, după pariticipări la proteste şi exprimările critice la adresa guvernlui, jurnalistul a fugit din Belarus în 2019. Şi-a continuat, din Lituania, seria de
dezvăluiri. NEXTA, plaftormă online accesibilă prin Telegram, pe care scriu opozanţii regimului Lukaşenko şi prin
intermediul căreia au fost organizate proteste antiguvernamentale, este fondată şi editată de Protasevici.

Cursa Ryanair de duminică. plecată de la Atena, a fost deturnată cu doar 100 de km îniante de intrarea în
spaţiul aerian al Lituaniei. Turnul de control de la Minsk l-a anunţat pe pilot că este posibil ca în avion să fie o bombă! În doar 4 minute un avion de luptă MIG 29 s-a ridicat de la sol, a interceptat cursa de linie şi a escortat aeronava până la aterizarea de pe aeroportul din Minsk. Toţi pasagerii au fost daţi jos, iar bagajele înşirate pe pe pistă. Două persoane au fost reţinute: jurnalistul, Roman Protasevici, şi iubita lui. Informaţia a fost confirmată de lidera opoziţiei, Svetlana Tikhanovskayam care a cerut eliberarea imediată a Sofiei Sapega, cetăţean rus, şi a jurnalistului. Autorităţile irlandeze spun că la bordul avionului s-ar fi aflat şi agenţi ai serviciilor secrete din Belarus.

Ordinul de deturnare a avionului, sub pretextul unei ameninţări cu bombă, ar fi fost dat direct de Lukasenko

Reacţiile internaţionale au apărut imediat. Julie Fisher, ambasadorul Statelor Unite în Belarus, a criticat în
termeni duri acţiunea regimului Lukasenko şi a spus că: regimul de la Minsk a arătat dispreţul faţă de comunitatea internaţională!

Grecia, Franţa,România sunt doar câteva dintre ţările care au reacţionat şi ele, iar Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a catalogat incidentul ca fiind unul grav şi periculos. Bruxelles-ul discută astăzi şi mâine în
cadrul unei reuniuni extraordinare posibile sancţiuni prentru belarus. Klaus Iohannis este unul dintre şefii de stat care participă la acest consiliu european. O primă propunere a venit din partea lui Dacian Ciolos (intra carton 3): aceea de închidere a spaţiului aerian al Uniunii Europene pentru aeronavele din Belarus. Analiştii de politică externă sunt însă sceptici cu privire la eventualele sancţiuni pe care le va aplica Uniunea Europeană în acest caz.

Oficialii guvernamentali beloruşi au reacţionat la mai bine de 12 ore de la producerea evenimentului. Acţiunile au fost conform normelor internaţionale, spune MAE din Belarus, iar tările europene politizează incidentul. Conform Reporters sans Frontieres , Belarus este una dintre cele mai periculoase ţări din lume pentru jurnaliştii independenţi şi bloggeri, care au devenit "ţinte favorite ale regimului"

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt