Bâstroe, sămânţă de scandal româno-ucrainean

Bâstroe, sămânţă de scandal româno-ucrainean

După scandalul cu predarea în limba română în şcolile din Ucraina, apare un nou subiect de dispută pe agenda diplomatică a celor două state. Kievul ar fi început dragarea canalului Bâstroe. Nu avem nicio informaţie care să ateste acest lucru, susţine Ministerul de Externe de la Bucureşti. România se opune însă categoric tranformării acestui braţ al Dunării într-o rută maritimă navigabilă.

Canalul Bâstroe e braţ de mici dimensiuni al Dunării. Încă din 2004, Ucraina a încercat să-l transforme într-o cale navigabilă pentru ca ambarcaţiunile sale să aibă acces direct la Marea Neagră, o alternativă la porturile Dunării de Jos. Proiectul presupunea lucrări de dragaj.

Autorităţile române şi mai multe ONG-uri de protecţie a mediului au protestat vehement. Acţiunea ucrainenilor încalca toate convenţiile internaţionale de protejarea a mediului. Şi lucrurile au rămas aşa vreme de aproape două decenii. În contextul războiului, România şi-a sprijinit necondiţionat vecinul aflat sub agresiune rusă. Nu şi-a dat însă acordul pentru dragarea canalului Bâstroe.

Ministerul Afacerilor Externe susţine că nu există nici un acord al părţii române cu privire la posibilele activităţi de dragare din zonă. Mai mult…. „Autorităţile române nu sunt de acord cu propunerea de includere a braţelor Chilia şi Bâstroe ale Dunării în TEN-T, întrucât este necesar ca proiectul canalului de navigaţie realizat de Ucraina să respecte strict prevederile de drept internaţional aplicabile, inclusiv şi mai ales reglementările în materie de protecţie a mediului", se arată într-un comunicat al MAE.

Reprezentanţii Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi spun că au sesizat în zonă prezenţa a două nave ucrainene de dragare. Punerea acestora în funcţiune ar aduce grave prejudicii de mediu. Inclusiv în partea românească a Deltei. Deocamdată, doar una dintre nave manifestă o activitate suspectă.

Contactat de reporterii Prima TV, guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, principala entitate afectată de iniţiativa părţii ucrainene, a refuzat să comenteze situaţia. Opoziţia fermă a României faţă de intenţia Ucrainei de a face lucrări de dragare pe canalul Bâstroe va fi, totuşi transmisă Comisiei Europene de Ministerul Afacerilor Externe.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt