Un tânăr transgender din Cluj se luptă cu autoritățile din România pentru dreptul de a fi el însuși. După ce și-a schimbat sexul și actele în Marea Britanie, în România instituțiile refuză să îi recunoască noua identitate. Bărbatul a dat acum în judecată statul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și tot ce își dorește e ca procedurile de schimbare a documentelor să fie și în țara noastră cât mai simple.
Arian s-a născut în România și s-a mutat cu părinții în Marea Britanie, pe când era copil. A obținut și identitatea britanică, iar în 2020, după operația de schimbare de sex, a reușit să își schimbe și actele emise în Regat, astfel încât să fie în conformitate cu noua sa înfățișare, cea de bărbat.
La vremea respectivă, Marea Britanie se afla încă în Uniunea Europeană, motiv pentru care autoritățile române nu trebuiau să recunoască procesul efectuat de Arian în insulă. A apelat la toate autoritățile competente din Cluj-Napoca, orașul natal, însă spune că mereu i-a fost închisă ușa în nas.
Acum, Arian a decis să ducă procesul până la Curtea de Justiției a Uniunii Europene. Tânărul își dorește un singurl lucru:
,,Intrarea mea pe teritoriul României, țara în care m-am născut și în care am rude pe care vreau să le vizitez, depinde de un set de acte neconforme cu cine sunt. Din cauza acestor acte pe care statul român nu vrea să mi le schimbe am fost deja discriminat pe aeroporturile din țară. Tot ce îmi doresc e să fiu respectat ca cetățean român și european.”
Într-o situație asemănătoare se află și Alex, un tânăr transgender din București, care a reușit, până în prezent, să își schimbe doar numele.
În România nu există o procedură clară pentru persoanele transgender care vor să își actualizeze actele de identitate. Alex pune rigiditatea autorităților pe seama unui singur lucru.
Asociația ACCEPT estimează că în România există aproximativ 120 de mii de persoane transgender. Dintre acestea, mai puțin de 100 au reușit să ducă la bun sfârșit procedura de schimbare a actelor, iar în unele cazuri procesele au durat chiar și 10 ani.