Bărbat transgender, nerecunoscut în România

Bărbat transgender, nerecunoscut în România

Un tânăr transgender din Cluj se luptă cu autorităţile din România pentru dreptul de a fi el însuşi. După ce şi-a schimbat sexul şi actele în Marea Britanie, în România instituţiile refuză să îi recunoască noua identitate. Bărbatul a dat acum în judecată statul român la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi tot ce îşi doreşte e ca procedurile de schimbare a documentelor să fie şi în ţara noastră cât mai simple.

Arian s-a născut în România şi s-a mutat cu părinţii în Marea Britanie, pe când era copil. A obţinut şi identitatea britanică, iar în 2020, după operaţia de schimbare de sex, a reuşit să îşi schimbe şi actele emise în Regat, astfel încât să fie în conformitate cu noua sa înfăţişare, cea de bărbat.

La vremea respectivă, Marea Britanie se afla încă în Uniunea Europeană, motiv pentru care autorităţile române nu trebuiau să recunoască procesul efectuat de Arian în insulă. A apelat la toate autorităţile competente din Cluj-Napoca, oraşul natal, însă spune că mereu i-a fost închisă uşa în nas.

Acum, Arian a decis să ducă procesul până la Curtea de Justiţiei a Uniunii Europene. Tânărul îşi doreşte un singurl lucru:

,,Intrarea mea pe teritoriul României, ţara în care m-am născut şi în care am rude pe care vreau să le vizitez, depinde de un set de acte neconforme cu cine sunt. Din cauza acestor acte pe care statul român nu vrea să mi le schimbe am fost deja discriminat pe aeroporturile din ţară. Tot ce îmi doresc e să fiu respectat ca cetăţean român şi european.”

Într-o situaţie asemănătoare se află şi Alex, un tânăr transgender din Bucureşti, care a reuşit, până în prezent, să îşi schimbe doar numele.

În România nu există o procedură clară pentru persoanele transgender care vor să îşi actualizeze actele de identitate. Alex pune rigiditatea autorităţilor pe seama unui singur lucru.

Asociaţia ACCEPT estimează că în România există aproximativ 120 de mii de persoane transgender. Dintre acestea, mai puţin de 100 au reuşit să ducă la bun sfârşit procedura de schimbare a actelor, iar în unele cazuri procesele au durat chiar şi 10 ani.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt