Baraj uriaş pe Nipru aruncat în aer

Baraj uriaş pe Nipru aruncat în aer

Dezastru uriaş în Ucraina. Un baraj de acumulare din apropiere de Herson a fost aruncat în aer. Zeci de localităţi sunt deja sub ape. Mii de oameni şi-au abandonat casele şi au fugit din calea viiturii. Kievul şi Moscova îşi pasează responsabilitatea cu privire la tragedie.

Atacul a avut loc în zorii zilei. Imediat imaginile cu barajul spart au împânzit reţelele sociale. Imediat a început o cursă contracronometru de evacuare a oamenilor aflaţi în aval. Imediat, preşedintele ucrainean a convocat de urgenţă o întâlnire a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare. Ruşii ar fi cei care au minat zidul lacului de acumulare în care se aflau 18 kilometri cubi de apă. Ruşii au o altă variantă a desfăşurării evenimentelor. De vină sunt ucrainenii.

Lacul de acumulare era princiapala sursă de apă potabilă pentru peninsula Crimeea. Tot de aici era alimentată şi centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Deocamdată, riscul unui accident nuclear este, pentru moment, neglijabil. Zeci de localităţi sunt deja sub ape iar evacuarea civililor este în toi.

Catastrofa a atras şi atenţia preşedintelui României care a condamnat ferm atacul. Între timp, la Kiev, sirenele au sunat toată noaptea. 20 de rachete au fost interceptate de antiaeriana ucraineană.

Pe frontul de est, ofensiva ucraineană înregistrează primele succese. Suprafeţe importante din apropierea Bahmutului au fost eliberate în ultimele 24 de ore.

foto: twitter.com/nexta_tv & maxar

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt