Averi făcute pe spinarea bolnavilor de cancer

Averi făcute pe spinarea bolnavilor de cancer

Au fost percheziţii astăzi la cel mai mare spital din ţară, Institutul Clinic Fundeni, într-un dosar referitor la decontări fictive pentru medicamente. Bani mulţi ar fi fost făcuţi pe spinarea bolnavilor de cancer. Sume importante erau decontate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deşi tratamentele scumpe ajungeau la pacienţi doar pe hârtie. Deocamdată, în dosar sunt vizate doar faptele şi nu o persoană sau un grup de persoane anume.

Pe lângă numeroşii pacienţi care îi trec zilnic pragul, la Institutul Clinic Fundeni au ajuns astăzi procurori şi poliţişti. Pentru percheziţii. Anchetatorii au ridicat documente într-un dosar în care sunt cercetate fapte de înşelăciune, fraudă informatică şi fals intelectual. Pioni în acest sistem foarte bănos ar fi fost pacienţii aflaţi în suferinţă.

Faptele anchetate acum s-ar fi petrecut în noiembrie, anul trecut.

Sistemul ar fi funcţionat prin intermediul farmaciei Institutului. Concret, o parte dintre medicamente ar fi fost decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără să fi fost însă folosite vreodată de pacienţi. Sunt suspiciuni că bolnavii primeau tratamentele doar pe hârtie, dar banii erau încasaţi oricum. Deocamdată, a fost deschis un dosar penal in rem, adică pentru fapte. Reprezentanţii spitalului au refuzat
să facă orice fel de comentariu. În mod cinic, bolnavii de cancer au fost mereu un izvor parcă nesecat de făcut bani. În 2014, tot la Institutul Clinic Fundeni, trei medici de la secţia de Oncologie au emis peste o mie de reţete false şi au încasat mai bine de opt milioane de lei din banii pentru medicamentele pacienţilor. În acelaşi an, cinci doctori de la Spitalul Judeţean Baia Mare erau acuzaţi că inventau bolnavi de cancer pentru a se îmbogăţi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt