Avem gaze destule până în mai, ne liniştesc specialiştii

Avem gaze destule până în mai, ne liniştesc specialiştii

România are suficiente gaze depozitate încât să ajungă până la sfârşitul iernii, în special din cauza temperaturilor ridicate, care menţin un consum redus, a spus, la Prima News, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Avem stocuri, n-ar trebui să avem nicio problemă, gazele din depozite ar trebui să ne ajungă până în mai”, a subliniat Chisăliţă, care a adăugat că cererea de gaze naturale este de aproximativ 46 de miliarde de metri cubi. Preţurile uriaşe la energie i-au făcut pe unii să cumpere haine ieftine de la second-hand şi să le ardă pentru a se încălzi, spune Chisăliţă.

Este vorba despre sărăcia termică, de care suferă o parte a populaţiei, a precizat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică.

„Jumătate din populaţia României foloseşte alte forme de încălzire, inclusiv încălzirea cu lemne, dar probabil va deveni mai rentabil să te încălzeşti cu energie electrică”, a adăugat Silvia Vlăsceanu. Ea a adăugat că, deşi avem resurse naturale bogate, doar 40 la sută din populaţia României beneficiază de alimentare cu gaze naturale.

În momentul de faţă, România ajută Republica Moldova cu energie electrică, spune Vlăsceanu. „În măsura în care nu este afectată situaţia sistemului energetic naţional, putem să ne ajutăm fraţii de peste Prut”, a declarat Vlăsceanu.

Trebuie luate măsuri acum, altfel în anii '30 România va avea o problemă energetică extrem de gravă, a subliniat, la rândul său, Radu Burnete, preşedintele Federaţiei Patronale Concordia.

Afla mai multe despreenergiegazeincalzire
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt