Avem gaze destule până în mai, ne liniștesc specialiștii - Prima News

Avem gaze destule până în mai, ne liniștesc specialiștii

România are suficiente gaze depozitate încât să ajungă până la sfârșitul iernii, în special din cauza temperaturilor ridicate, care mențin un consum redus, a spus, la Prima News, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

„Avem stocuri, n-ar trebui să avem nicio problemă, gazele din depozite ar trebui să ne ajungă până în mai”, a subliniat Chisăliță, care a adăugat că cererea de gaze naturale este de aproximativ 46 de miliarde de metri cubi. Prețurile uriașe la energie i-au făcut pe unii să cumpere haine ieftine de la second-hand și să le ardă pentru a se încălzi, spune Chisăliță.

Este vorba despre sărăcia termică, de care suferă o parte a populației, a precizat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică.

„Jumătate din populația României folosește alte forme de încălzire, inclusiv încălzirea cu lemne, dar probabil va deveni mai rentabil să te încălzești cu energie electrică”, a adăugat Silvia Vlăsceanu. Ea a adăugat că, deși avem resurse naturale bogate, doar 40 la sută din populația României beneficiază de alimentare cu gaze naturale.

În momentul de față, România ajută Republica Moldova cu energie electrică, spune Vlăsceanu. „În măsura în care nu este afectată situația sistemului energetic național, putem să ne ajutăm frații de peste Prut”, a declarat Vlăsceanu.

Trebuie luate măsuri acum, altfel în anii ’30 România va avea o problemă energetică extrem de gravă, a subliniat, la rândul său, Radu Burnete, președintele Federației Patronale Concordia.

Total
1
Shares
Total
1
Share