Avalanşă uriaşă în Făgăraş. Zeci de turişti, blocaţi

Avalanşă uriaşă în Făgăraş. Zeci de turişti, blocaţi

Primul episod de iarnă adevărată din România a făcut deja primele victime. Un copil de 14 ani a murit după ce maşina în care se afla a fost zdrobită de un copac doborât de vânt, în judeţul Caraş Severin. Iar o femeie care tocmai născuse s-a stins pentru că medicii au ajuns prea târziu la ea din cauza nămeţilor.

Ninsorile, viscolul şi gerul au pus stăpânire peste întreaga ţară. În Munţii Făgăraş, o avalansă de mari dimensiuni a blocat zeci de turişti în Cabana Capra. Doar printr-un mare noroc nu au păţit nimic, pentru că era noapte şi se aflau înăuntru. Rămaşi izolaţi de aseară, au avut nevoie de intervenţia salvamontiştilor, care au reuşit să ajungă la ei după aproape 20 de ore. La scurt timp, o altă avalanşă a avut loc şi în apropiere de Bâlea Lac.

Tonele de zăpadă au lovit cu atâta forţă încât au spart mai multe geamuri ale cabanei Capra. Înăuntru erau cazaţi zeci de turişti, care au trăit momente de coşmar. Maşinile turiştilor, parcate în faţa cabanei, au fost pur şi simplu îngropate în nămeţi. Unele chiar au fost răsturnate de forţa cu care a lovit zăpada.

Salvamontiştii şi pompieri din trei judeţe au pornit către cabană. Drumul până acolo a fost însă extrem de dificil, şi au ajuns după aproape 20 de ore. Utilajele au tasat zăpada, cât să le permită să treacă.

Turiştii au fost preluaţi şi transportaţi, rând pe rând, până la o altă pensiune, aflată într-o zonă sigură, unde circulaţia este deschisă chiar şi în timpul iernii. Alţii au plecat acasă cu rudele sau prietenii care au venit să-i ajute.

În acest caz a fost deschisă o anchetă. Drumul care duce spre cabana Capra este închis circulaţiei încă din luna octombrie a anului trecut. Aşa că poliţiştii încearcă acum să afle cum au ajuns cei 60 de turişti în zonă. Administratorul cabanei refuză să dea detalii. Zona în care se află Cabana Capra a mai fost lovită de o avalanşă puternică, în urmă cu 20 de ani. Atunci, 4 speologi au murit.

În Caraş Severin, aseară, viscolul a făcut însă o victimă. Un copil de 14 ani a murit, în apropiere de Reşiţa, după ce după ce un copac doborât de vântul puternic a căzut peste maşina în care se afla împreună cu părinţii. ,,Cu infinită durere şi lacrimi pe terminate vă anunţăm că unicul nostru fiu şi campionul nostru, a încetat din viaţa ieri într-un tragic şi nedrept accident", a scris pe Facebook tatăl băiatului.

Şi în judeţul Alba, o femeie dintr-un sat izolat s-a stins la trei zile după ce a născut. Medicii au ajuns la ea prea târziu, din cauza nămeţilor, şi de abia au răzbit cu o şenilată. Nu au mai putut face nimic să o salveze. Tânăra, în vârstă de 33 de ani, a intrat în stop cardiorespirator. Nou născutul a fost preluat de un pompier militar şi transportat la spital.

Iar în Dolj, o femeie a murit, iar alte două persoane au ajuns la spital, după ce maşina în care se aflau a intrat într-un utilaj de deszăpezire. Bărbatul care conducea ar fi pierdut controlul volanului, spun martorii, şi a ajuns pe contrasens.

foto: facebook.com/Radu Herea

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt