Avalanșă uriașă în Făgăraș. Zeci de turiști, blocați - Prima News

Avalanșă uriașă în Făgăraș. Zeci de turiști, blocați

Primul episod de iarnă adevărată din România a făcut deja primele victime. Un copil de 14 ani a murit după ce mașina în care se afla a fost zdrobită de un copac doborât de vânt, în județul Caraș Severin. Iar o femeie care tocmai născuse s-a stins pentru că medicii au ajuns prea târziu la ea din cauza nămeților.

Ninsorile, viscolul și gerul au pus stăpânire peste întreaga țară. În Munții Făgăraș, o avalansă de mari dimensiuni a blocat zeci de turiști în Cabana Capra. Doar printr-un mare noroc nu au pățit nimic, pentru că era noapte și se aflau înăuntru. Rămași izolați de aseară, au avut nevoie de intervenția salvamontiștilor, care au reușit să ajungă la ei după aproape 20 de ore. La scurt timp, o altă avalanșă a avut loc și în apropiere de Bâlea Lac.

Tonele de zăpadă au lovit cu atâta forță încât au spart mai multe geamuri ale cabanei Capra. Înăuntru erau cazați zeci de turiști, care au trăit momente de coșmar. Mașinile turiștilor, parcate în fața cabanei, au fost pur și simplu îngropate în nămeți. Unele chiar au fost răsturnate de forța cu care a lovit zăpada.

Salvamontiștii și pompieri din trei județe au pornit către cabană. Drumul până acolo a fost însă extrem de dificil, și au ajuns după aproape 20 de ore. Utilajele au tasat zăpada, cât să le permită să treacă.

Turiștii au fost preluați și transportați, rând pe rând, până la o altă pensiune, aflată într-o zonă sigură, unde circulația este deschisă chiar și în timpul iernii. Alții au plecat acasă cu rudele sau prietenii care au venit să-i ajute.

În acest caz a fost deschisă o anchetă. Drumul care duce spre cabana Capra este închis circulației încă din luna octombrie a anului trecut. Așa că polițiștii încearcă acum să afle cum au ajuns cei 60 de turiști în zonă. Administratorul cabanei refuză să dea detalii. Zona în care se află Cabana Capra a mai fost lovită de o avalanșă puternică, în urmă cu 20 de ani. Atunci, 4 speologi au murit.

În Caraș Severin, aseară, viscolul a făcut însă o victimă. Un copil de 14 ani a murit, în apropiere de Reșița, după ce după ce un copac doborât de vântul puternic a căzut peste mașina în care se afla împreună cu părinții. ,,Cu infinită durere și lacrimi pe terminate vă anunțăm că unicul nostru fiu și campionul nostru, a încetat din viața ieri într-un tragic și nedrept accident“, a scris pe Facebook tatăl băiatului.

Și în județul Alba, o femeie dintr-un sat izolat s-a stins la trei zile după ce a născut. Medicii au ajuns la ea prea târziu, din cauza nămeților, și de abia au răzbit cu o șenilată. Nu au mai putut face nimic să o salveze. Tânăra, în vârstă de 33 de ani, a intrat în stop cardiorespirator. Nou născutul a fost preluat de un pompier militar și transportat la spital.

Iar în Dolj, o femeie a murit, iar alte două persoane au ajuns la spital, după ce mașina în care se aflau a intrat într-un utilaj de deszăpezire. Bărbatul care conducea ar fi pierdut controlul volanului, spun martorii, și a ajuns pe contrasens.

foto: facebook.com/Radu Herea

Total
0
Shares
Total
0
Share