Austria, dată în judecată pentru votul faţă de Schengen. Europarlamentar: Ar trebui condamnată pentru discriminare!

Austria, dată în judecată pentru votul faţă de Schengen. Europarlamentar: Ar trebui condamnată pentru discriminare!

Austria ar trebui condamnată pentru discriminare de către autorităţile europene pentru respingerea aderării României la Schengen, a declarat la Prima News Vlad Gheorghe, europarlamentar USR. „Eu cred că votul Austriei ar trebui să aibă consecinţe pentru Austria, condamnarea acestei ţări pentru discriminare va fi o cale mai scurtă şi mai eficientă. Asemenea consecinţe ar putea forţa ţara să aibă altă poziţie”, a spus Vlad Gheorghe.

El crede că „Ciucă şi Aurescu sunt incompetenţi şi îşi vor termina mandatul numai cu eşecuri”. Europarlamentarul a povestit despre o întâlnire cu premierul şi ministrul de externe, în cadrul căreia li s-a spus europarlamentarilor români „să facă linişte, pentru că totul va fi bine. Nu va fi bine nimic! Ei vor ca totul să fie cu batista pe ţambal, să nu ştie nimeni de eşecuri.”

Potrivit lui Gheorghe, întâlnirea autorităţilor române cu cancelarul austriac a avut un efect exact contrar celui aşteptat. „Cancelarul austriac a devenit după aceea un fel de Ioana D'Arc a migraţiei ilegale. Dar, în loc să vină cu o soluţie, ne şantajează pe noi, ca să şantajeze, de fapt, Uniunea Europeană”, a spus eurodeputatul.

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a depus deja o plângere la Curtea Europeană de Justiţie, întrucât consideră că România şi Bulgaria au fost respinse ilegal la aderare.

„E un abuz al Consiliului UE, avem în faţă o ilegalitate, aşa că am cerut Comisiei la o săptămână după vot să sesiseze Curtea, având în vedere că cele două părţi implicate, Comisia şi Guvernul României, au calitatea de reclamant privilegiat. Cerem anularea acestui vot, pentru că este nelegal”, a subliniat Tomac. El a adăugat că Austria şi Olanda au fost deja atenţionate de Comisie că nu respectă regulile spaţiului Schengen.

Victor Negrescu, europarlamentar PSD, a anuţat că a fost depusă şi o petiţie care va fi discutată luna viitoare. „Un demers la CEJ poate dura peste doi ani de zile, aşa că eu insist să facem presiuni asupra Austriei şi să cerem la următoarele întruniri un calendar ferm de aderare. În acest moment este imposibilă decuplarea de Bulgaria, întrucât mai sunt doar două state neintegrate în Schengen”, a spus Negrescu.

Costin Georgescu, analist politică externă, crede că „foarte multe depind de poziţia preşedintelui României în momentul de faţă. Ar trebui creat un colectiv din foştii miniştri de externe, care să facă un plan de acţiune concret.”

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt