Au furat startul rotativei. Schimbări în instituţii economice cheie

Au furat startul rotativei. Schimbări în instituţii economice cheie

În câteva din instituţiile cheie din domeniul economic s-a dat deja startul rotativei. Fiscul, Vama şi Agenţia pentru Resurse minerale au şefi noi. Mutările de cadre au loc în contextul în care Executivul a constatat că bugetul ţării a fost croit greşit iar gaura de încasări e estimată la 20 de miliarde de lei.

După demisia lui Lucian Heiuş, ANAF are deja un nou preşedinte. În locul său a fost numită Nicoleta Cîrciumaru. Un episod similar a avut loc la Agenţia pentru Resurse Minerale. Directorul, Sorin Gal, şi-a dat demisia şi a fost înlocuit de Ion Cupa. Şi în Vămi a început curăţenia. Bogdan Lari Mihei a fost demis direct de premierul Ciucă. Curăţenia din istuţiile cheie din economie au loc pe fondul unui uriaş deficit la bugetul de stat, estimat la 20 de miliarde de lei.

Consultanţii fiscali spun că aceste venituri au fost prognozate greşit. În plus, economia românească se confruntă cu o problemă specifică anilor 90. Explozia arieratelor. Faţă de anul trecut preţurile pentru gaze naturale şi energie electrică au scăzut considerabil. Vestea nu e însă bună pentru stat care-şi vede astfel diminuate veniturile.

Analiştii econimici sunt sceptici cu privire la redresarea rapidă a finanţelor publice. Simpla schimbare a şefilor de instituţii nu va pute genera o sporire a colectării şi implicit bani în plus la buget.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt