Atacuri aeriene la Dnipro şi Luţk, care nu au mai fost lovite până acum de aviaţia rusă

Atacuri aeriene la Dnipro şi Luţk, care nu au mai fost lovite până acum de aviaţia rusă
Reuters

Trei atacuri aeriene au lovit vineri dimineaţă zone rezidenţiale din oraşul Dnipro (centrul Ucrainei), care până în prezent fusese ocolit de astfel de evenimente, în urma cărora a fost ucisă cel puţin o persoană, a indicat Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă din Ucraina, care a adăugat că obuzele au căzut în apropiere de o grădiniţă şi un bloc de locuinţe, transmite DPA.

Dis-de-dimineaţă, "au avut loc trei lovituri aeriene în oraş, fiind afectate o grădiniţă, un bloc de locuinţe şi o fabrică de încălţăminte cu două etaje, unde apoi a izbucnit un incendiu. O persoană a decedat", precizează serviciul ucrainean citat într-un comunicat, citat de AFP.

Kievul a avertizat încă de duminica trecută că Rusia acumulează forţe pentru a încercui Dnipro, unde locuiau aproximativ un milion de oameni înainte de începerea invaziei.

În acelaşi timp, separatiştii susţinuţi de ruşi au preluat controlul asupra localităţii ucrainene Volnovaha, la nord de Mariupol, portul asediat de la Marea Azov, a anunţat vineri agenţia de presă RIA, citând Ministerul Apărării rus, potrivit Reuters.

Volnovaha reprezintă un punct de importanţă strategică, fiind poarta de nord spre Mariupol.

Mai multe explozii au fost auzite vineri dimineaţă în oraşul Luţk, din nord-vestul Ucrainei, situat foarte aproape de graniţa cu Polonia, potrivit primarului acestuia, Igor Polişciuk, care le-a cerut locuitorilor să meargă rapid în adăposturi, a transmis EFE.

"Explozii în apropierea aerodromului. Toată lumea în adăposturi!", a îndemnat primarul pe Facebook, cerându-le locuitorilor să nu publice fotografii, adrese sau să indice coordonate, în ceea ce ar putea fi primul atac rusesc împotriva acestui oraş din regiunea Volonia, lângă graniţa cu Polonia şi de asemenea vecin cu Lvov.

Potrivit unor surse ale postului de televiziune ucrainean ICTV, ţinta atacului ar fi putut fi aerodromul din oraş şi o fabrică din apropiere.

Acelaşi post de televiziune a anunţat anterior lovituri aeriene la Dnipro. Este prima dată când aceste două oraşe sunt atacate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, care vineri a intrat în cea de-a 16-a zi.

Trupele ruse au lansat un atac de mare precizie cu rază lungă de acţiune asupra a două aerodromuri militare din oraşele ucrainene Luţk şi Ivano-Frankivsk, scoţându-le din funcţiune, au transmis vineri agenţiile de presă ruse, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, potrivit Reuters.

Acesta a mai spus că forţele ruse au distrus 3.213 de instalaţii militare ucrainene de la lansarea a ceea ce Rusia numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina.

Aproximativ 222.000 de persoane au fost evacuate în Rusia din Ucraina din Doneţk şi Lugansk, cele două regiuni rebele din Donbas (estul Ucrainei), a anunţat vineri agenţia de presă TASS, citând o sursă neidentificată.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt