Asaltul forţelor ruse asupra Mariupol o 'crimă de război majoră'

Asaltul forţelor ruse asupra Mariupol o 'crimă de război majoră'

Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a denunţat luni distrugerile comise fără discernământ de armata rusă în oraşul Mariupol (sud-estul Ucrainei), sub asediu de mai multe săptămâni, calificând aceasta drept o 'crimă de război majoră', potrivit AFP, DPA şi EFE.

'Rusia comite într-adevăr multe crime de război, acesta este cuvântul, trebuie să-l spunem. Ceea ce se întâmplă la Mariupol este crimă de război majoră. Bombardamentele fără discernământ devastează oraşul şi ucid pe toată lumea', a acuzat el, într-o declaraţie făcută presei la sosirea sa la un Consiliu al miniştrilor de externe din UE, consacrat examinării unor noi sancţiuni împotriva Moscovei.

'Este ceva oribil, trebuie să condamnăm în cei mai puternici termeni', a adăugat el, referindu-se situaţia din Mariupol, care se află sub asediul trupelor ruse de peste două săptămâni, fiind bombardat intens. Borrell a spus că 'oraşul este complet distrus, iar oamenii mor'.

UE va continua 'să susţină Ucraina cu toate resursele noastre' şi se va gândi la un nou tip de sancţiuni pe care l-ar putea promova în special în 'sectorul energetic', a indicat el.

Mai târziu, miniştrii de externe, împreună cu miniştrii apărării ai blocului comunitar, vor aborda printr-o videoconferinţă cu ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov modalităţile prin care UE ar putea să ajute în continuare Ucraina.

La o întrebare despre presupusa utilizare de către Rusia a rachetelor hipersonice în Ucraina, Borrell a răspuns: 'Da, o face', adăugând că Moscova 'îşi foloseşte toate capacităţile militare'.

'Problema este că folosesc capacităţi militare împotriva civililor. Nu este un război, este o distrugere masivă a unei ţări fără a se ţine cont de legile războiului. Pentru că războiul are şi el reguli', a subliniat Borrell.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt