Artificiile, vândute ilegal

Artificiile, vândute ilegal

Odată cu apropierea sărbătorilor începe şi vânzarea de artificii. Multe dintre ele comercializate însă fără autorizaţie. Site-urile de profil sunt deja pline de anunţuri, iar artificiile se vând sub fel de fel de denumiri. Poliţiştii au început controalele şi până acum au confiscat aproape 9 tone de articole pirotehnice.

La o simplă căutare, pe internet există sute de anunţuri ale persoanelor care vând artificii, petarde şi tot felul de articole pirotehnice. Cum este ilegal, în ultimii ani, comercianţii din online au schimbat tactica şi îşi formulează altfel anunţurile. De exemplu, acest domn scrie că vinde o pereche de adidaşi de firmă, mărimea 38. Însă în poza se vede clar că adidaşii sunt de fapt artificii.

Alţi comercianţi spun că îşi doresc să scape de ele ca să nu aibă probleme. Poliţiştii atrag atenţia şi spun că doar materialele inscripţionate cu F1 sau P1 pot fi folosite. Cele care conţin peste 3 grame de amestec pirotehnic, cum ar fi F2 sau F3, sunt folosite doar de pirotehnicieni cu pregătire în domeniu.

Petardele sunt strict interzise. Ele nu pot fi folosite pentru distracţie, ci doar pentru a speria şi îndepărta animalele sălbatice. De când au început controalele, poliţiştii au confiscat peste nouă tone de articole pirotehnice în valoare de peste 122.000 de lei.

Un elev de 13 ani din Baia Mare a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii şi petarde din categoriile F2, F3 şi F4. Coletul a fost livrat chiar la şcoala în care învăţa. Poliţiştii l-au confiscat, iar părinţii lui au fost amendaţi. Cei care folosesc sau vând articole pirotehnice interzise riscă o amendă între 5.000 şi 7.500 de lei sau chiar înschisoare de la trei luni la un an.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt