Artificiile, vândute ilegal - Prima News

Artificiile, vândute ilegal

Odată cu apropierea sărbătorilor începe și vânzarea de artificii. Multe dintre ele comercializate însă fără autorizație. Site-urile de profil sunt deja pline de anunțuri, iar artificiile se vând sub fel de fel de denumiri. Polițiștii au început controalele și până acum au confiscat aproape 9 tone de articole pirotehnice.

La o simplă căutare, pe internet există sute de anunțuri ale persoanelor care vând artificii, petarde și tot felul de articole pirotehnice. Cum este ilegal, în ultimii ani, comercianții din online au schimbat tactica și își formulează altfel anunțurile. De exemplu, acest domn scrie că vinde o pereche de adidași de firmă, mărimea 38. Însă în poza se vede clar că adidașii sunt de fapt artificii.

Alți comercianți spun că își doresc să scape de ele ca să nu aibă probleme. Polițiștii atrag atenția și spun că doar materialele inscripționate cu F1 sau P1 pot fi folosite. Cele care conțin peste 3 grame de amestec pirotehnic, cum ar fi F2 sau F3, sunt folosite doar de pirotehnicieni cu pregătire în domeniu.

Petardele sunt strict interzise. Ele nu pot fi folosite pentru distracție, ci doar pentru a speria și îndepărta animalele sălbatice. De când au început controalele, polițiștii au confiscat peste nouă tone de articole pirotehnice în valoare de peste 122.000 de lei.

Un elev de 13 ani din Baia Mare a comandat de pe internet 15 kilograme de artificii și petarde din categoriile F2, F3 și F4. Coletul a fost livrat chiar la școala în care învăța. Polițiștii l-au confiscat, iar părinții lui au fost amendați. Cei care folosesc sau vând articole pirotehnice interzise riscă o amendă între 5.000 și 7.500 de lei sau chiar înschisoare de la trei luni la un an.

Total
0
Shares
Total
0
Share