Analize mai rapide pentru bolnavii de cancer. Ministerul nu a publicat încă normele de aplicare

Analize mai rapide pentru bolnavii de cancer. Ministerul nu a publicat încă normele de aplicare

Ministerul Sănătăţii a simplificat procedura de acces la investigaţia PET-CT pentru bolnavii de cancer, dar cu două zile înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, nu există niciun fel de norme de aplicare.

„PET-CT este o investigaţie imagistică nucleară care permite idenficarea celulelor canceroase din organism, chiar şi acolo unde nu s-a format încă o tumoră. Este o investigaţie extrem de scumpă şi, în caz că nu vor fi stabilite criteriile pentru prescriere, nu se va putea face prescrierea. Casa solicita mai multe avize pentru prescriere, pentru că investigaţia este foarte scumpă”, a declarat la Prima News fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a explicat că actele pentru solicitarea respectivei analize erau depuse la o comisie naţională şi că, de acum înainte, fiind depuse direct la CNAS, pot fi aprobate direct, mult mai repede.

„Medicii pot aplica unele lucruri chiar înainte de a avea normele de aplicare din partea CNAS. Dar şi mai important este rolul navigatorului pentru bolnavul de cancer. Noţiunea de navigator nu a existat până acum câţiva ani, noi o facem de 15 ani, luăm pacientul de mână şi-l ducem de mână pe traseul cel mai scurt prin boală, tratamentele şi investigaţiile aferente. Activitatea de navigator este esenţială, sistemul de sănătate publică nu poate lua pacientul de mână cum facem noi. Sper ca în viitor să putem asigura şi transportul pacienţilor care se duc la radio şi chimioterapie, aşa cum se întâmplă la dializă”, a subliniat Barbu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt