Analizăm dacă este cazul să atacăm la CCR proiectul de lege privind incitarea la ură

Analizăm dacă este cazul să atacăm la CCR proiectul de lege privind incitarea la ură

Deputatul USR Stelian Ion a declarat marţi că nu este de acord cu introducerea sintagmei "opinia şi apartenenţa politică" în proiectul de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar juriştii partidului analizează dacă este cazul să atace proiectul la Curtea Constituţională.

"Eu personal am fost pentru varianta iniţială a legii, pentru varianta mai largă care fusese constituţională ani de zile şi pentru respectarea deciziei-cadru în care trebuia să introducem şi discriminările generate împotriva persoanelor fizice. (...) Această sintagmă pentru prezent este periculoasă. Este o fereastră care ar putea fi folosită, chiar dacă sintagma se mai regăseşte şi în alte normative şi în Codul penal la nişte circumstanţe agravante. Deci avem sintagma asta preluată, dar incriminarea ca atare, păstrând şi acea sintagmă, mi se pare periculoasă", a spus Stelian Ion, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că va discuta cu juriştii din USR şi aceştia vor analiza dacă este cazul ca proiectul de lege să fie atacat la Curtea Constituţională.

Stelian Ion a explicat că proiectul de lege a fost iniţiat anul trecut, în luna martie, când era ministru al Justiţiei, pentru a pune legislaţia în acord cu o decizie-cadru a JAI.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt