Posturile la instituții precum ANRE și Curtea de Conturi sunt sinecuri, mai ales pentru clientela de partid și clientela județeană de partid, a declarat la Prima News politologul Andrei Țăranu.
„Trebuie puși în posturi în care pot drena bani pentru partid și pot controla instituțiile în perioada pre-electorală. Acestea sunt structuri care pot produce emoții la nivelul societății, sunt politici publice mult mai vizibile pentru cetățeni. De exemplu, certificatele pentru energie creeaza emoție în public pentru că este un dar al guvernanților pentru cetățeni”, a spus politologul.
„Probabil ca după rotația guvernamentală să mai existe niște mici ajustări la nivelul acestor organisme pentru că partidele vor să-și răsplătească o parte din politicienii care vor rămâne fără funcții”, a explicat Țăranu.
El a subliniat că România este încă o democrație nedezvoltată, al cărei scor a scăzut în ultimii ani inclusiv sub cel al Ungariei și Bulgariei. „Avem o participare foarte scăzută la vot. Am blocat cultura politică prin presă, prin biserică”, a adăugat Andrei Țăranu.
Sociologul Vladimir Ionaș este și el de părere că electoratul român e dezinteresat de astfel de schimbări la nivelul agențiilor guvernamentale. „În mod normal aceste schimbări au ecou mai mult în interiorul partidelor. Luptele interne în partid pentru aceste instituții sunt extrem de dure, iar electoratul ar trebui să fie mai interesat de cei pe care-i trimite în astfel de poziții”, a declarat Ionaș.
Oamenii sunt neinteresați de politică pentru că trăiesc cu ideea că nu se mai poate schimba nimic în societate, a spus sociologul, care a adăugat că, de exemplu, există o ruptură între angajații la stat și cei la privat din cauza salariilor bugetarilor.
La rândul său, jurnalistul Sebastian Zachman a precizat că, din păcate, în acest moment există un soi de coaliție monstruoasă la guvernare și niciun fel de opoziție.