Analist: Cred că va continua să crească cursul leu-euro așa cum arată piața acum. E o legătură directă cu incertitudinea rocadei guvernamentale - Prima News

Analist: Cred că va continua să crească cursul leu-euro așa cum arată piața acum. E o legătură directă cu incertitudinea rocadei guvernamentale

Previziunile privind atingerea pragului de 5 lei pentru un euro există de vreo zece ani pe piața financiară din România, a declarat la Prima News consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

„E posibil să se întâmple, e posibil să nu se întâmple și să ne apuce intrarea în euro sub 5 lei. Ziua de ieri a fost o apreciere și s-ar putea să continue trendul. Sunt lei suficienți, piața are o acoperire monetară bună”, a explicat Vasilescu.

Totuși, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenția că vor veni niște vârfuri de plată a datoriei guvernamentale, anunțate deja de Ministerul Finanțelor, care vrea să atragă fonduri din piață.

„Cred că va continua să crească cursul așa cum arată piața acum. E o legătură directă cu incertitudinea rocadei guvernamentale, e o incertitudine că se discută la modul ireal despre noi taxe și impozite. Investitorii pleacă spre țări cu euro și dolar, unde s-au luat măsuri serioase pentru stabilitatea economică. Este aproape sigură o depreciere a euro spre 5 lei. Menținerea cursului leu euro este un pilon de stabilitate”, a arătat analistul.

El și-a exprimat speranța că Guvernul va interveni în energie și va elimina restricțiile, pentru ca prețurile să scadă așa cum au scăzut și în alte țări.

„Iarna va fi o problemă în zona de energie și gaze, pentru că se va specula în continuare în această zonă. Dacă vom reuși să temperăm prețurile la energie și gaze vom ajunge la o depreciere a inflației”, a subliniat Negrescu.Total
0
Shares
Total
0
Share