Analist: Cred că va continua să crească cursul leu-euro aşa cum arată piaţa acum. E o legătură directă cu incertitudinea rocadei guvernamentale

Analist: Cred că va continua să crească cursul leu-euro aşa cum arată piaţa acum. E o legătură directă cu incertitudinea rocadei guvernamentale

Previziunile privind atingerea pragului de 5 lei pentru un euro există de vreo zece ani pe piaţa financiară din România, a declarat la Prima News consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

„E posibil să se întâmple, e posibil să nu se întâmple şi să ne apuce intrarea în euro sub 5 lei. Ziua de ieri a fost o apreciere şi s-ar putea să continue trendul. Sunt lei suficienţi, piaţa are o acoperire monetară bună”, a explicat Vasilescu.

Totuşi, analistul economic Adrian Negrescu a atras atenţia că vor veni nişte vârfuri de plată a datoriei guvernamentale, anunţate deja de Ministerul Finanţelor, care vrea să atragă fonduri din piaţă.

„Cred că va continua să crească cursul aşa cum arată piaţa acum. E o legătură directă cu incertitudinea rocadei guvernamentale, e o incertitudine că se discută la modul ireal despre noi taxe şi impozite. Investitorii pleacă spre ţări cu euro şi dolar, unde s-au luat măsuri serioase pentru stabilitatea economică. Este aproape sigură o depreciere a euro spre 5 lei. Menţinerea cursului leu euro este un pilon de stabilitate”, a arătat analistul.

El şi-a exprimat speranţa că Guvernul va interveni în energie şi va elimina restricţiile, pentru ca preţurile să scadă aşa cum au scăzut şi în alte ţări.

„Iarna va fi o problemă în zona de energie şi gaze, pentru că se va specula în continuare în această zonă. Dacă vom reuşi să temperăm preţurile la energie şi gaze vom ajunge la o depreciere a inflaţiei”, a subliniat Negrescu.

Afla mai multe desprecurs valutareuroinflatieleu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt