Amenzile pentru şoferi cresc de la 1 ianuarie. Motivul: nu există un Guvern cu atribuţii depline ca să le plafoneze

Amenzile pentru şoferi cresc de la 1 ianuarie. Motivul: nu există un Guvern cu atribuţii depline ca să le plafoneze

Amânarea formării unui guvern nou, cu puteri depline, va duce automat la creşterea punctului de amendă de la 145 lei cât este în prezent, la 223 de lei, care reprezintă 10% din salariul minim pe economie. De la 1 ianuarie, pentru o persoană care conduce un autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, amenda poate creşte de la 2.900 lei, la 4.430 lei, potrivit avocatnet.ro.

Codul rutier prevede că punctul-amendă este plafonat la 145 lei doar până la 31 decembrie 2020, iar în lipsa unui guvern care să poată interveni printr-o ordonanţă de urgenţă care să prelungească perioada de plafonare a punctului-amendă, acesta va creşte cu aproape 100 lei la începutul anului viitor.

Acest lucru se poate întâmpla chiar şi în cazul în care salariul minim brut pe economie nu se majorează de la începutul anului, dat fiind faptul că un guvern interimar nu poate emite ordonanţe de urgenţă.

De asemenea, există şanse ca, chiar dacă se va forma un nou guvern, acesta să nu reuşească să adopte ordonanţa de urgenţă pentru plafonarea punctului-amendă până la sfârşitul anului.

Acest lucru s-a mai întâmplat la începutul anului 2020, când punctul-amendă crescuse până la 223 lei, pentru opt zile - fiindcă Guvernul, deşi avea puteri depline, nu intervenise în timp util să prelungească plafonul de 145 lei care era programat doar până la finalul anului 2019.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt