Amenzile pentru șoferi cresc de la 1 ianuarie. Motivul: nu există un Guvern cu atribuții depline ca să le plafoneze - Prima News

Amenzile pentru șoferi cresc de la 1 ianuarie. Motivul: nu există un Guvern cu atribuții depline ca să le plafoneze

Reprezentanti ai Politiei Nationale, ai Politei Locale, Jandarmeriei si Serviciului de Politie pentru Interventie Rapida, verifica participanti la trafic si pietoni dupa ora la care a intrat in vigoare interdictie de deplasare stipulata in ordonanta militara numarul 2, in Bucuresti, luni, 23 martie 2020. Inquam Photos / Bogdan Buda

Amânarea formării unui guvern nou, cu puteri depline, va duce automat la creșterea punctului de amendă de la 145 lei cât este în prezent, la 223 de lei, care reprezintă 10% din salariul minim pe economie. De la 1 ianuarie, pentru o persoană care conduce un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice, amenda poate crește de la 2.900 lei, la 4.430 lei, potrivit avocatnet.ro.

Codul rutier prevede că punctul-amendă este plafonat la 145 lei doar până la 31 decembrie 2020, iar în lipsa unui guvern care să poată interveni printr-o ordonanță de urgență care să prelungească perioada de plafonare a punctului-amendă, acesta va crește cu aproape 100 lei la începutul anului viitor.

Acest lucru se poate întâmpla chiar și în cazul în care salariul minim brut pe economie nu se majorează de la începutul anului, dat fiind faptul că un guvern interimar nu poate emite ordonanțe de urgență.

De asemenea, există șanse ca, chiar dacă se va forma un nou guvern, acesta să nu reușească să adopte ordonanța de urgență pentru plafonarea punctului-amendă până la sfârșitul anului.

Acest lucru s-a mai întâmplat la începutul anului 2020, când punctul-amendă crescuse până la 223 lei, pentru opt zile – fiindcă Guvernul, deşi avea puteri depline, nu intervenise în timp util să prelungească plafonul de 145 lei care era programat doar până la finalul anului 2019.



Total
0
Shares
Total
0
Share