Ameninţările nucleare, luate în serios de Statele Unite

Ameninţările nucleare, luate în serios de Statele Unite

Peste 500 kilometri pătraţi din Ucraina au fost reduceriţi de forţele ucrainene de la 1 octombrie, a anunţat Volodimir Zelenski. Ruşii continuă să lanseze şi ei atacuri în zonele în care încă mai deţin controlul. Cele mai recente atacuri au avut loc în Zaporjie şi Nikopol dar şi în Herson.

În timp ce Zelenski anunţă un avans pe front al ucrainenilor fără precedent, ruşii au lovit cu rachetă un autobuz cu civili. Cel puţin cinci oameni au murit şi trei au fost răniţi. În Zaporojie, ruşii au folosit drone kamikaze pentru prima oară de la inceputul invaziei. Noi atacuri ruseşti au avut loc şi în Nikopol, aflat în regiunea Dnipro.

Într-un interviu acordat Institului Lowe din Australia, Zelenski a vorbit despre ameninţarea nucleară. Liderul Ucrainei a spus că Putin nu ar fi capabil să îşi salevze viaţa dacă o asemenea lovitură ar avea loc. Preşedintele SUA, Joe Biden a transmis un nou mesaj în cre a spus că ia în serios ameninăţările lui Putin.

Un alt pericol nuclear îl reprezintă siguranţa fragilă a centralei de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Pentru a discuta depre prevenirea unei catastrofe, Zelenski s-a întâlnit aseara cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

După discuţia cu Zelenski, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Rafael Grossi, a vorbit despre condiţiile inumane în care lucrează angajaţii centralei. Muncitorii nu ştiu cine deţine centrala nucleară, iar ocupanţii ruşi fac presiuni asupra anagjaţilor să îşi facă paşapoarte ruseşti şi să semneze contracte de muncă cu Rosatom, agenţia nucleară rusă.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt