Ambasada Ucrainei la Berlin cere Germaniei noi livrări de arme

Ambasada Ucrainei la Berlin cere Germaniei noi livrări de arme

Ambasada Ucrainei la Berlin a cerut guvernului german noi livrări de arme pentru a o ajuta să se apere în faţa invaziei ruse, informează vineri dpa.

În săptămâna care a urmat declanşării conflictului, guvernul german al cancelarului Olaf Scholz a renunţat la politica foarte restrictivă a Germaniei privind exporturile de arme şi a autorizat livrări directe de armament către Ucraina, pentru a o ajuta să lupte împotriva forţelor ruse.

Berlinul a anunţat că a trimis deja 1.000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete Stinger sol-aer din stocurile armatei germane. Există informaţii că s-ar discuta despre trimiterea a 2.700 de rachete antiaeriene Strela din fosta Germanie de Est, însă acestea nu au fost deocamdată confirmate.

Cererile ambasadei ucrainene au fost enumerate într-o notă verbală adresată cancelariei federale, Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării ale Germaniei.

"Dată fiind situaţia de securitate extrem de tensionată cauzată de agresiunea rusă în curs, guvernul ucrainean solicită ca această cerere să fie procesată şi evaluată favorabil cât mai repede posibil", se spune în notă.

În cerere se spune că preşedintele rus Vladimir Putin a început "un război de anihilare" împotriva Ucrainei, cu sisteme de arme moderne, inclusiv arme interzise, precum bombe cu submuniţie.

"Federaţia Rusă a încălcat prin urmare în mod grav legislaţia umanitară internaţională", adaugă nota datată 3 martie.

În notă se mai spune că partea rusă a comis "numeroase crime de război" şi că guvernul ucrainean caută din acest motiv "asistenţă imediată" din partea Germaniei.

Lista ambasadei ucrainene include tancuri, maşini de infanterie, sisteme de artilerie precum obuziere autopropulsate, sisteme de apărare antiaeriană, elicoptere de luptă şi de sprijin, drone de recunoaştere şi de luptă, avioane de transport şi nave de război.

Este "nevoie urgentă" de aceste arme, se subliniază în nota ambasadei ucrainene. 

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt